Нардеп Поляков програв позов до директора НАБУ

Читать на русском
Один із обвинувачених у бурштиновій справі член парламенту програв позов до керівника Національного бюро про захист честі.
Максим Поляков

Суд відмовив обвинуваченому в «бурштиновій справі» народному депутату Максиму Полякову в позові про захист честі й гідності до директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника за його заяву про психіатричну експертизу політика.

Таке рішення ухвалила суддя Шевченківського районного суду міста Києва Наталія Притула, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, Поляков ще 21 вересня 2017 року подав позов до Ситника та інформаційного агентства «Укрінформ» про захист честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації. В позовних вимогах нардеп просив визнати недостовірною й такою, що порочить честь, заяву Ситника під час прес-конференції в «Укрінформі» про те, що заяву Полякова «все ж психіатр має коментувати» та «я пораджу детективам усе ж призначити ... психіатричну експертизу». Також нардеп просив зобов'язати «Укрінформ» протягом 15 днів із дня набуття чинності рішенням суду надати директору НАБУ за його рахунок час для проведення прес-конференції з метою спростування недостовірної інформації, а також зобов'язати Ситника протягом цих же 15 днів провести за свій рахунок прес-конференцію в «Укрінформі» й спростувати його заяви. На думку Полякова, зазначена інформація містить прямі висновки про психіатричний розлад його здоров'я, яка є недостовірною й негативною.

Як відомо, Ситник зробив такі заяви після того, як нардеп Поляков звинуватив НАБУ в незаконному прослуховуванні низки топ-чиновників, серед яких службовці Головного управління розвідки Міністерства оборони, Служби зовнішньої розвідки, органів Національної поліції, Служби безпеки, Управління державної охорони, Державного управління справами, заступники міністрів Кабінету міністрів, органів Державної фіскальної служби, судді вищих судів, голови райсудів у місті Києві, керівники ВНЗ тощо.

На вказаний позов надійшли заперечення «Укрінформу», в яких агентство підкреслювало, що директор НАБУ не називав фактів і не стверджував про наявні фактичні відомості щодо Полякова. На їхню думку, ці фрагменти не містять жодного складу відомостей щодо особи позивача, які могли б в принципі підлягати розгляду та дослідженню за критерієм достовірності або недостовірності. Така ж інформація міститься й у відзиві Ситника на позов нардепа, в якому підкреслюється, що прізвище Полякова взагалі не звучить у цих фразах.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України

Вивчивши матеріали й вислухавши сторони, суддя Притула відмовила Полякову в позові. Вона вказала, що відповідачі наполягали, що сказане Ситником є ​​його оціночним судженням, а згідно зі ст. 277 Цивільного кодексу України, оціночні судження не є предметом судового захисту. Також суддя додала, що в розпорядженні суду немає даних про те, що фактичною метою прес-конференції Ситника було поширення недостовірної інформації щодо Полякова. Крім того, Притула зазначила, що стороною нардепа не представлено суду доказів, що в результаті поширення зазначених у позовній заяві відомостей позивачу завдані збитки відповідним особистим немайновим благам політика.

Нагадаємо, Роман Насіров програв позов до НАБУ про захист честі й гідності. Раніше САП скерувала до суду «бурштинову справу». Також НАБУ перевірило доходи чоловіка сестри нардепа Полякова в справі про його можливе незаконне збагачення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: