Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Василь Петьовка

Читать на русском
Нардеп Василь Петьовка за чотири роки роботи наобіцяв небагато. Дав лише вісім запевнень і виконав одне.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Василь Петьовка (група «Воля народу»).

Петьовка був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №72 (Закарпатська область). За час своєї каденції він дав вісім обіцянок, з яких виконав лише одну (13%), а 2 – провалив.

Єдина обіцянка, яку виконав народний депутат, – реформувати пенсійну систему. Восени минулого року Рада ухвалила законопроект про пенсійну реформу («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»). Згідно з ним, виплати перерахують 10 мільйонам пенсіонерів. Спочатку пенсії підвищать на 11%, а потім – із прив'язкою до прожиткового мінімуму. Крім того, знімається додаткове оподаткування на 15% пенсій працюючих пенсіонерів. Петьовка цей законопроект підтримав.

Василь ПетьовкаНародний депутат України
Петьовка пообіцяв повністю ліквідувати ОДА і РДАСказано 9 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нардеп обіцяв у своїй передвиборчій програмі провести жорстку перевірку офіцерського складу на предмет профпридатності. Цю обіцянку ми вважаємо невиконаною, оскільки вона не належить до компетенції народного депутата і є популістською. Крім того, Петьовка навіть не намагався її виконати: не надсилав відповідних запитів і не реєстрував законопроектів.

Крім того, він провалив обіцянку реформувати Міністерство внутрішніх справ. У липні 2015 року парламент схвалив законопроект «Про національну поліцію», який визначає Нацполіцію як центральний орган виконавчої влади, що забезпечує охорону прав і свобод людини, протидіє злочинності та підтримує громадський порядок і безпеку. У складі Національної поліції функціонуватимуть: кримінальна поліція, патрульна поліція, поліція охорони, спеціальна поліція та поліція особливого призначення. Але Петьовка був відсутній під час ухвалення ініціативи.

У процесі виконання в нардепа залишаються п'ять обіцянок. Зокрема, Петьовка обіцяв домагатися членства України в НАТО. Він уже підтримав законопроекти «Про ратифікацію Угоди між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні» (згідно з ним, НАТО засновує представництво, яке складається з Офісу зв'язку НАТО та Центру інформації та документації) і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)». Крім того, він підтримав включення до порядку денного законопроекту «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)» та про його надсилання до Конституційного суду.

Також Петьовка обіцяв забезпечити соціальний захист малозабезпеченим верствам населення. Але в Раді поки підтримав лише законопроекти «Про внесення змін до закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік» (щодо соціальних стандартів і обсягу субвенції на надання пільг і житлових субсидій)» і «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій», хоча Рада ухвалила ще низку інших щодо соціального захисту.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: