Чотири роки роботи ВР: які обіцянки партій залишаються невиконаними

Читать на русском

Чотири роки тому, 27 листопада, розпочала роботу Верховна Рада восьмого скликання. «Слово і Діло» підрахувало, що народні депутати в своїх передвиборчих програмах дали загалом 2 тисячі 70 обіцянок, з яких виконали лише кожну четверту. Сьогодні пропонуємо подивитись, які сесії парламенту стали для фракцій найбільш продуктивними для виконання програмних обіцянок.

Відзначимо, що всі фракції найкраще виконували свої програмні обіцянки під час другої та третьої сесій Верховної Ради України восьмого скликання. У перші два роки після Революції Гідності нардепи відповідальніше ставилися до своїх обіцянок перед виборцями. Однак після розпаду коаліції в лютому 2016 року кількість виконаних обіцянок почала знижуватися.

Як зазначають наші аналітики, політичні сили, які виконали максимальну кількість передвиборчих обіцянок, сьогодні мають найнижчі рейтинги. Це наводить на думку, що виборці практично не цікавляться програмами партій та рівнем виконання політиками обіцянок.

Як виконував свої обіцянки «Народний фронт»

Найвищий рейтинг виконання обіцянок серед усіх фракцій наразі в «Народного фронту» – 69%. Найбільше з обіцяного НФ реалізував під час другої сесії Ради – 4 обіцянки, під час 3-6 сесій було виконано по одній обіцянці й жодної – під час останніх трьох сесій.

У НФ залишилося ще 3 обіцянки не виконаних до кінця: спорудити та облаштувати державний кордон, залучити міжнародні організації до відновлення територій, які постраждали від агресії, й не допустити скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам для оплати комуналки.

Як виконувала свої обіцянки «Самопоміч»

Друге місце посідає «Самопомочі», яка виконала 51% програмних обіцянок. Найпродуктивніше депутати фракції працювали під час третьої сесії парламенту, коли виконали вісім передвиборчих намірів. Протягом 8-ї та 9-ї сесій парламентарі не впоралися з жодною обіцянкою.

Згідно з програмою, «Самопоміч» має ще домогатися створення точок зростання та інструментів розвитку промисловості та запровадження реальної антимонопольної політики. Крім того, об'єднання брало на себе обов'язок домагатися скасування депутатської недоторканності.

Як виконував свої обіцянки «Блок Петра Порошенка»

Найпродуктивнішими нардепи з БПП були протягом другої та третьої сесії (виконали по одній обіцянці), а під час четвертої – впоралися з двома передвиборчими запевненнями. Однак протягом шести сесій фракція не виконала жодного зобов’язання. До кінця каденції БПП має виконати ще 45% програмних обіцянок.

У цьому списку затвердження системи спрощеного оподаткування для малого та середнього бізнесу та перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Залишилися невиконаними також кілька обіцянок, пов'язаних із податковою політикою, зокрема перекрити уникнення сплати податків через офшори й зменшити кількість податків.

Як виконувала свої обіцянки «Батьківщина»

Найбільшу кількість програмних обіцянок «Батьківщина» виконала протягом третьої сесії – шість. А ось під час першої, п’ятої, шостої та восьмої сесій фракція не виконала жодного передвиборчого запевнення. Протягом дев’ятої сесії, що триває, нардепи цієї політсили вже встигли виконати одну обіцянку, але до кінця каденції невиконаними залишаються ще 44% програмних зобов’язань.

Досі «Батьківщина» не зменшила кількості наявних податків до шести, а розмір єдиного соціального внеску – до 15%. Крім того, в програмі партії йшлося те, що політсила домагатиметься скасування недоторканності парламентарів. Така можливість іще не втрачена.

Як виконувала свої обіцянки Радикальна партія Олега Ляшка

Рівень виконання програмних обіцянок у «радикалів» становить лише 10%. Протягом восьми сесій та дев’ятої, що зараз триває, вони виконали лише п’ять обіцянок з 21 (під час другої, четвертої та п’ятої сесій – по одній, під час сьомої сесії – два запевнення).

Досі РПЛ не виконала передвиборчі обіцянки посилити державний контроль щодо оренди землі, допомогти українському виробнику шляхом надання кредитів на розвиток під 5% на 10 років та надати місцевим громадам право проводити референдуми для вирішення важливих питань.

Як виконував свої обіцянки «Опозиційний блок»

В «Опоблоці» ситуація з виконанням програми партії стабільно погана. Протягом чотирьох років фракція виконала лише одну передвиборчу обіцянку з 24 (під час шостої сесії). Йдеться про законопроект щодо підвищення енергоефективності держави, який депутати «Опоблоку» підтримали.

«Опоблок» виконав лише 4% програмних обіцянок, 42% – провалив, а більш ніж половина зобов’язань перед виборцями досі чекає на реалізацію. Серед них обіцянки підвищити соціальний захист молодих родин шляхом збільшення допомоги при народженні дитини, домагатися зниження податкового навантаження на малий та середній бізнес, а також – надання матеріальної державної компенсації сім'ям, які втратили житло в зоні АТО.

Нагадаємо, ми писали, хто з нардепів найбільше наобіцяв за чотири роки.

Також ми подивились, як мажоритарники виконували обіцянки протягом роботи Ради восьмого скликання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: