Зрив опалювального сезону: як мери обіцяли забезпечити теплом українців

Читать на русском

Такого початку опалювального сезону в Україні ще не було. Жителі Сміли, Кривого Рогу, Херсона, Шепетівки, Первомайського, Сєвєродонецька та інших міст мерзли біля холодних батарей, поки мери, урядовці та чиновники теплопостачальних компаній торгувалися за борги. Гройсман почав погрожувати мерам відставками за зрив опалювального сезону, хоча не має повноважень звільняти міських голів. Зрештою, в Кабміні пообіцяли надати Смілі кредит. «Слово і Діло» вирішило подивитися, що мери обласних центрів обіцяли щодо опалення.

Мер Києва Віталій Кличко ще два з половиною роки тому мав намір почати процес демонополізації ринку теплоенергетики в Києві. Для цього він планував реанімувати роботу комунального підприємства «Київтеплоенерго».

Для початку він заявив, що Київ не має наміру продовжувати контракт із ПАТ «Київенерго» щодо управління тепловими активами міста. Й відтоді в киян почалися проблеми з гарячою водою, які вже давно не дивують жителів більшості інших міст.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко має намір демонополізувати ринок теплоенергетикиСказано 24 травня 2016 р.Статус обіцянки: У процесі

В червні 2017 року в столиці зупинили газопостачання ТЕЦ-6, яка забезпечує теплоенергією Деснянський район Києва. Мер звернувся до уряду, пропонуючи запровадити мораторій на припинення енергопостачання стратегічних об’єктів.

Тоді ж Київрада ухвалила рішення про розірвання угоди з ПАТ «Київенерго» й повернення енергетичної інфраструктури під управління міста.

Коли в квітні 2018 року сплив термін договору міста з «Київенерго», його продовжили до кінця літа й почався процес передачі майна та теплових мереж в експлуатацію «Київтеплоенерго». Зрештою, планується повернути роботу теплового господарства міста під контроль громади.

Але постало питання, хто сплачуватиме 5 мільярдів гривень боргів «Нафтогазу України». Власне, зараз із цією проблемою зіткнулися й інші міста. Київська влада заявила, що «Київтеплоенерго» не є правонаступником приватної компанії «Київенерго», тому борги сплачувати не буде.

За даними КМДА, з 5 мільярдів гривень боргу близько 3 мільярдів становлять борги населення, 1 мільярд – борг державного бюджету за надані пільги та субсидії, ще більш ніж 1 мільярд – штрафи та пеня. Влада Києва погодилася взяти на себе лише борги населення, але згодом Київрада визнала заборгованість перед «Нафтогазом» на суму приблизно 2,6 мільярда гривень, які стосуються діяльності «Київенерго».

До того ж Кабмін на прохання мера Києва Кличка зголосився виділити столиці майже 730 мільйонів гривень, щоб погасити різницю в тарифах на теплову енергію.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків рік тому повідомив, що збирається повністю перевести мікрорайон, який обслуговує ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія», на муніципальне тепло обслуговування до кінця 2018 року.

«Власне, СТЕК не може забезпечити нормальний режим роботи. В нього вічно проблеми зі входженням в опалювальний сезон. Але ми це вирішимо. Думаю, що наступного року в СТЕК просто не буде споживачів. А якщо серйозно, то ми поставили собі завдання – вже наступного року витіснити їх із ринку. Тобто плануємо «перевести» споживачів до міського комунального підприємства. Стартували ми цьогоріч. Уже почали відключати споживачів від мереж СТЕКу: на цю мить від'єднали 44 будинки, зараз у процесі ще 26 споруд, у тому числі школи й садочки. Але щоб завершити цей процес повністю, потрібно збудувати 12 маленьких котелень. Це достатньо великий виклик і щодо обсягу роботи, і щодо коштів, але іншого шляху немає. Зробимо», – пообіцяв Марцінків.

Але влітку з’ясувалося, що так швидко відключити всіх споживачів від СТЕКу не вдасться.

«Ми переключили вже третину споживачів, відключили й зараз працюємо далі ... Думаю, що Матейки та Чорновола ми не встигнемо переключити цього року. Скоріше за все, частина вулиць Незалежності, Лепкого буде переключена на «Теплокомуненерго». Цю частину ми не встигнемо з технічних причин, через тендери тощо. Але в перспективі за 2 роки ми маємо це зробити й переключити споживачів на обслуговування комунального підприємства «Теплокомуненерго». Ми над цим працюємо, але це непросто», – заявив мер Івано-Франківська.

Не просто й міському голові Вінниці Сергію Моргунову, який у травні обіцяв замінити 6 кілометрів мереж централізованого опалення до початку опалювального сезону. Як повідомили нам у міськраді Вінниці, до початку опалювального сезону здійснені організаційно-технічні заходи й проведені ремонтні роботи з підготовки котелень, теплових мереж, центральних та ІТП, в тому числі й заміна аварійних мереж теплопостачання протяжністю 4,11 кілометра. Тобто з обіцяного вдалося замінити дві третини тепломереж.

Але зазначимо, що з 10 обіцянок щодо утеплення будинків, шкіл, садочків та підготовки міста до зими Моргунов виконав 7 намірів. Зокрема, як і обіцяв, мер Вінниці прослідкував, щоб фахівці встановили 68 індивідуальних теплових пунктів у багатоповерхових будинках на вулиці Сергія Зулінського, а також утеплили фасади приміщень 20-ї школи та садочку N4.

Олександр СимчишинМіський голова Хмельницького
Симчишин планує у 2016 році забезпечити місто на 100% засобами обліку теплаСказано 27 січня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Непогано справляється з «тепловими» обіцянками мер Хмельницького Олександр Симчишин, який із 7 запевнень втілив у життя 5. Зокрема, він запевнив, що в місті будуть встановлені 100% засобів обліку тепла, й за два з половиною роки повідомив, що місто чи не перше в Україні, де встановлені всі лічильники обліку тепла й кожен ЖЕК отримав додаткову снігоочисну техніку.

Симчишину ще потрібно утеплити фасад Палацу творчості й трьох дитячих садків.

Цікаво, як виконуватиме передвиборчу обіцянку колишній нардеп, а зараз мер Чернігова Владислав Атрошенко, який запевняв виборців, що знизить вартість опалення житлових будинків.

Наразі в місті залишаються високими тарифи на опалення. Під час звіту міський голова пояснив: «Високі тарифи – це наслідок неефективної роботи орендаря. В першу чергу ТЕЦ, які приблизно за 15 років не зробили достатніх інвестицій на переобладнання в першу чергу котлів надзвичайно низького ККД та заміну тепломереж».

Виконання ще однієї передвиборчої обіцянки вже три роки чекають жителі Кропивницького, які обрали мером Андрія Райковича. Він у своїй передвиборній програмі «Десять пріоритетів для міста» пообіцяв розробити програму переходу житлового фонду від централізованого на автономне теплопостачання із залученням грантів міжнародних фінансових інституцій. Але поки що така програма не ухвалювалася міськрадою Кропивницького.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали, які обіцянки дають політики в зв'язку з опалювальним сезоном.

Також «Слово і Діло» розбиралося з юристами, чи призначить Рада позачергові місцеві вибори в Смілі та які є варіанти звільнення мерів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: