Чи призначить Рада позачергові місцеві вибори в Смілі та які є варіанти звільнення мерів

Читать на русском
Через зрив опалювального сезону в Смілі та інших містах України постало питання, яким чином можна усунути від посади мерів за недбальство. Юристи знають декілька варіантів.

Нардепи від «Самопомочі» Віктор Кривенко та Павло Кишкар зареєстрували у Верховній Раді проект постанови про призначення позачергових виборів депутатів міської ради та міського голови Сміли Черкаської області. Вони пропонують протягом 60 днів організувати позачергові вибори керівництва міста в зв'язку з бездіяльністю мера Олексія Цибка щодо вирішення питання початку опалювального сезону.

Нагадаємо, в Смілі без тепла залишилися не тільки житлові будинки, а й лікарні, дитячі садки та школи 80-тисячного міста.

Чи може Верховна Рада відправити у відставку мера Сміли та які ще існують механізми усунення міського голови від посади, «Слово і Діло» розпитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

За словами юриста, теоретично Верховна Рада може призначити дострокові вибори мера Сміли, але є нюанс.

«Для того, щоб вибори були призначені, має бути рішення суду про визнання розпоряджень чи дій мера Сміли незаконними. До того ж перш ніж розглянути відповідну постанову, мають бути висновки профільного комітету. Звичайно, Верховна Рада може просто ухвалити постанову про призначення позачергових виборів, але чинний міський голова може її оскаржити, особливо якщо є підстави її скасувати», – пояснив Москалюк.

Хто зацікавлений у зриві опалювального сезону в українських містах?У Смілі запровадили надзвичайний стан через відсутність опалення. В Кривому Розі в школах і дитячих садках оголошені канікули через відсутність опалення. Проблеми з опалювальним сезоном також у Херсоні та Одесі. Про ситуацію поговорили з експертами.

Перш ніж призначати нові вибори, потрібно спочатку законним шляхом усунути чинного міського голову. Для цього має порушуватися кримінальнє провадження й доводитися до обвинувального вироку в суді. І це вже справа правоохоронних органів, а не народних депутатів.

«Якщо буде рішення суду, яким дії міського голови будуть визнані незаконними, тоді Верховна Рада може ухвалити рішення про призначення позачергових місцевих виборів. До речі, для припинення повноважень мера не так важливо, в якій сфері він зробив порушення – зірвав опалювальний сезон чи скоїв інше правопорушення, важливо, щоб був юридичний факт, а згодом і рішення суду», – уточнив юрист.

До речі, за словами Москалюка, Кабмін узагалі не може звільняти мерів міст. Уряд може ініціювати питання про притягнення чиновника до кримінальної або іншої відповідальності.

«Існує кілька законних шляхів усунути мера міста від посади. По-перше, за його особистою заявою. Але у випадку зі Смілою цей варіант нереальний, зрештою, як і другий – через припинення громадянства чинного мера. Також міського голову можна звільнити через набуття законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього. Тоді, як ми вже з’ясували, Верховна Рада може призначати позачергові місцеві вибори. Далі – притягнення до відповідальності через порушення, пов’язані з корупцією. Хоча в ситуаціях зі зривом опалювального сезону радше постає питання щодо недбалості», – зазначив Москалюк.

За його словами, є ще варіант відкликання міського голови з посади за народною ініціативою шляхом місцевого референдуму. Але в Україні немає законодавства щодо місцевих референдумів.

«Отже, реальні механізми – через рішення суду або рішенням міської ради двома третинами голосів від загального складу ради на підставі порушення мером Конституції України та законних інтересів жителів громади», – зауважив юрист.

На його думку, не так уже й легко звільнити міського голову. З одного боку, це й правильно, адже тоді прем’єр відсторонював би чи усував усіх незручних для себе мерів. З іншого боку, люди також мають відповідати за те, кого вони обирають.

Нагадаємо, Гройсман погрожує мерам відставками за зрив опалювального сезону.

Чому міста залишилися без опалення та який вихід, читайте в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: