Зима близько: які обіцянки дають політики в зв'язку з опалювальним сезоном

Читать на русском
Зниження тарифів, субсидії, ціна на газ – що обіцяють політики до та під час опалювального сезону, розбиралося Слово і Діло.

Холод на вулиці й легкий шум води в батареях дають зрозуміти, що старт опалювального сезону близький. Разом із довгоочікуваним теплом до квартир це принесе й страшні цифри в комунальних платіжках, оформлення субсидій і нескінченне обговорення тарифів. Останнє – це дуже хороша тема для обіцянок політиків, особливо незадовго до виборів.

Наприклад, народний депутат Вадим Рабінович обіцяв, що після перемоги партії «За життя» через три місяці тарифи будуть знижені втричі. Він також зазначив, що якщо не виконає цю обіцянку, то піде з політики. Крім того, після перемоги на виборах Рабінович обіцяв знизити ціни на газ для населення в чотири рази.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко пообіцяв відразу після приходу до влади скасувати підвищення тарифів на газСказано 3 листопада 2017 р.Статус обіцянки: Архів

Іван Крулько пішов далі у своїх обіцянках. За його словами, після приходу до влади «Батьківщини» люди, які не в змозі оплатити тарифи, взагалі не будуть їх оплачувати. Обіцянки «Опозиційного блоку» трохи скромніші. Олександр Вілкул у листопаді минулого року заявив, що після приходу до влади зменшить тарифи на газ і тепло вдвічі. А в грудні вже пообіцяв, що в разі перемоги на виборах через півроку тарифи будуть стабілізовані: «Розуміючи всю складність ситуації, ми готові взяти на себе відповідальність, і після перемоги на виборах за півроку буде закінчена війна, реінтегрований Донбас, стабілізовані ціни й тарифи».

Встановити доступні для населення тарифи на газ ще в 2016 році обіцяв Руслан Богдан. Однак жодних кроків для реалізації цієї обіцянки він поки не зробив, і часу в нього залишилося небагато. Певні успіхи є в «Опозиційного блоку»: в 2016 році Юрій Бойко заявив, що фракція через суд домагатиметься зниження тарифів на комунальні послуги. Бойко тоді назвав підвищення цін на житлово-комунальні послуги тарифним геноцидом, а також економічно необґрунтованим і суто політичним. До суду «Опоблок» усе-таки подав, в Окружному адміністративному суді перебуває колективний позов народних депутатів. Тож обіцянку Бойко виконав.

Восени 2015 року лідер Радикальної партії Олег Ляшко організував під будівлею уряду «тарифний майдан». У жовтні Ляшко заявив, що акція не припиниться, поки не будуть знижені тарифи на житлово-комунальні послуги. Але зі своєю обіцянкою «радикал» не впорався: в ніч із 16 на 17 листопада «тарифний майдан» розібрали комунальники. Ляшко заявив, що це сталося через високий рівень терористичної загрози в Україні. Однак, за словами Сергія Капліна, Радикальна партія отримала гроші за згортання акції.

Активно зараз мусується тема підвищення ціни на газ для населення. Нагадаємо, що одна з вимог до України від Міжнародного валютного фонду. В лютому минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає. І уряд уже кілька разів продовжував дію постанови, яка залишає ціну незмінною. Останнє продовження діятиме до 1 жовтня.

Віце-прем'єр Павло Розенко обіцяв до осені представити нову формулу ціни на газ. «Після того, як буде повністю погоджено й усередині уряду, відповідні міністерства, звичайно, мають представити цю формулу суспільству й розповісти, як, яким чином формуватиметься ціна на газ у майбутньому», – говорив він, однак слова не дотримав. Нещодавно чиновник заявив, що рішення про нову формулу ціни на газ і можливе її підвищення ухвалюватимуть після візиту до Києва представників МВФ. Місія перебувала в столиці до середини вересня. І очікуваної формули поки немає.

Незабаром уряд планує почати монетизацію субсидій. У квітні міністр соціальної політики Андрій Рева обіцяв, що монетизація на рівні домогосподарств почнеться в другій половині року. Однак уже через місяць Гройсман обіцяв, що вона запрацює з 1 січня. План її запровадження такий: з 1 січня 2019 року – близько 100-150 тисяч домогосподарств, які звернуться за субсидіями з новим пакетом документів; з 1 травня 2019 року – монетизація для домогосподарств, яким призначена субсидія на неопалювальний період 2019-го; з 1 жовтня – повний перехід на монетизацію. Тож поки обіцянка Реви йде до провалу.

Звичайно, найбільший головний біль опалювальний сезон принесе місцевій владі. Мер Вінниці Сергій Моргунов обіцяв до старту сезону замінити 6 кілометрів мереж централізованого опалення, а мер Хмельницького Олександр Симчишин – замінити 5 кілометрів мереж труб водопостачання.

Раніше Симчишин виконав обіцянку зберегти для міста найнижчі тарифи на теплопостачання. Станом на кінець жовтня минулого року тарифи в Хмельницькому не піднімалися. А в травні для міста був збережений найнижчий тариф на теплопостачання та гарячу воду.

Нагадаємо, в НАК «Нафтогаз» повідомили, що запасів газу достатньо для проведення опалювального сезону в Україні.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: