Хто зацікавлений у зриві опалювального сезону в українських містах?

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Спочатку нам говорили, що коли проведуть реформу ринку газу, то все зміниться на краще, газ буде дешевшим, поліпшиться сервіс. Так мало бути в теорії. За фактом проявилися в цій історії найхитріші, які вирішили використати реформу на свою користь. Найхитрішим виявився «Нафтогаз України». Точніше, вони так думали.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи ситуацію зі зривом опалювального сезону в Смілі, Кривому Розі та Херсоні.

Експерт підкреслив, що «Нафтогаз» пролобіював для себе певну можливість у кодексі газорозподільчих систем, ухваленому НКРЕКП, згідно із законом про ринок газу. Йдеться про можливість відключення від тепла за борги.

«Нафтогаз» розумів, що проблему боргів не вирішать швидко. Наприклад, на сьогодні є заборгованість теплокомуненерго 26 мільярдів гривень. З них практично 17 мільярдів гривень – платежі за субсидіями. Це борги бюджету чи місцевих бюджетів. В основному держбюджет. Наприклад, людина отримує субсидію, має заплатити з урахуванням субсидії 200 гривень, а ще 800 гривень – держава. Держава не платить»_, – зазначив Корольчук.

Наскільки подорожчають газ, світло та опалення в найближчі чотири рокиЯкщо прогноз Мінекономрозвитку справдиться, то ціни на газ у 2018 році зростуть на 18 відсотків, що призведе до подорожчання світла й тепла. Ми вирішили з'ясувати, наскільки зростання тарифів за комуналку встигатиме за збільшенням мінімальної зарплати.

«Нафтогаз» це розумів і вперто йшов до цієї цілі, отримавши цього року з 1 січня відключати за борги навіть фізичних споживачів. Зараз наочним прикладом стала Криворізька ТЕЦ, уточнив він.

За його словами, «Нафтогаз» не дає номінацію на газ, тому що заборгованість має бути менш ніж 10% за попередній період. Однак тут виникає запитання, чи у всіх підприємств є борги.

«Грубо кажучи, 900-1200 теплокомуненерго, з них 22 компанії не мають договорів. Більш ніж 600 підписали договори, отримали номінацію від «Нафтогазу» на пільгових умовах. Це означає, що, наприклад, написали якісь гарантійні листи, листи-прохання, дали обіцянку і все. «Нафтогаз» втягнувся в цю історію, адже вони хочуть під себе підлаштувати весь ринок поставок газу, позабирати газові мережі», – пояснив фахівець.

Уже кілька років триває боротьба з облгазами Фірташа, причому там половина облгазів має інших власників, додав він.

«Спочатку нараховують борги, не підписуючи акти прийому-передачі газу, відповідно, виникає баланс газу, а потім і дефіцит. Борги наростили, «Нафтогаз» звертався до уряду, щоб їм віддали газові мережі, з аргументом, що вони банкрути, а НАК краще управлятиме. Це не спрацювало. «Нафтогаз» пішов іншим шляхом – посилили лінію підтвердження та затвердження норми про те, що НАК має право на відключення за борги», – констатував енергетик.

За його словами, норма про право «Нафтогазу» на відключення була ще два роки тому, а з 1 грудня її ще раз затвердили.

Зараз це проблема всієї України. У Смілі оголосили надзвичайний стан, але це потрібно робити в усій Україні й заборонити «Нафтогазу» відключати за борги.

«Нафтогаз» пролобіював цю норму на відключення, яку підтвердили в НКРЕКП, і розраховував, що зараз вони обмежать у газі, а народ спрямує всю свою пролетарську ненависть на облгази, адже Кривий Ріг – це переважно робітничий клас. Номінацію на газ видає «Нафтогаз», а НКРЕКП це також підтвердила. Облгаз також не постачає, вони виконують це рішення, наголосив він.

Врешті-решт спрацювала певною мірою тактика «Нафтогазу» – вони спробували намацати ситуацію, чи вдасться спрямувати ненависть на облгази. Частково вдалося, це поганий прецедент, уточнив експерт.

«Хто був провокатором, ми не знаємо. Але якщо розхитати систему облгазів, тоді вже точно «Нафтогаз» зможе заявити: ось, бачите, як вони працюють погано. Це і є їхня мета. Для кого це робиться? В принципі, багато іноземних компаній хочуть зайти й продавати газ, тепло, брати в оренду комплекси. Ця історія показала, що ринку газу в нас немає», – резюмував Юрій Корольчук.

На скільки подорожчають газ, світло та опалення в найближчі чотири роки – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: