Зрив опалювального сезону в українських містах. Хто винен?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

У Кабміні заявили про стовідсоткову готовність проходження опалювального сезону. Таке враження, що борги теплокомунпідприємств стали для них великою новиною.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив незалежний експерт у сфері енергетики Валентин Землянський, оцінюючи ситуацію зі зривом опалювального сезону в українських містах.

«Уряд ухвалив постанову №867, якою визначений граничний рівень заборгованості, після якого, якщо він перевищений, не можна поставляти тепло. Після чого ми отримуємо масове відключення котелень унаслідок того, що їм не виділені номінації на газ від «Нафтогазу» через заборгованість», – зазначив Землянський.

«Нафтогаз» говорить, що діє в межах закону, але питання в тому, що у формуванні цієї заборгованості компанія також брала участь.

За його словами, частина боргів створена штучно. Йдеться про небаланси, коли не підписувалися акти прийому-передачі, не затверджувалися надані обсяги, й вийшла історія зі штрафними санкціями та зростанням заборгованості перед «Нафтогазом».

Наскільки подорожчають газ, світло та опалення в найближчі чотири рокиЯкщо прогноз Мінекономрозвитку справдиться, то ціни на газ у 2018 році зростуть на 18 відсотків, що призведе до подорожчання світла й тепла. Ми вирішили з'ясувати, наскільки зростання тарифів за комуналку встигатиме за збільшенням мінімальної зарплати.

«Далі НАК отримала право на відключення в опалювальний сезон. Раніше була правова колізія й заборонялося відключати об'єкти від тепла, газу в опалювальний сезон. НКРЕКП зараз надала таке право «Нафтогазу», а компанія дала команду облгазам у тих регіонах, де питання боргів не вирішене, відключати газ», – пояснив енергетик.

Місцева влада також винна, оскільки допустила зростання цих боргів, але при цьому, наприклад, мер Сміли заявив, що раніше звертався до уряду. Кабмін навіть не спробував вирішити цю ситуацію, а заручниками ситуації зробили людей, підкреслив він.

«Люди мали отримати тепло, а з боргами підприємств мали розбиратися правоохоронні органи. Їх у нас сила-силенна, то нехай і борються з корупцією. У нас за рахунок населення «Нафтогаз» разом із Кабміном чомусь борються з корупцією, підвищуючи тарифи. Тепер боротьба з корупцією за рахунок поставок тепла», – уточнив експерт.

На його переконання, ситуація є наслідком управлінської кризи. Органи влади між собою не можуть домовитися, ми це вже бачили на прикладі КМДА, «Київенерго» та «Нафтогазу».

«Тоді Київ пішов на поступки перед «Нафтогазом», що їм дуже сподобалося. Цю схему вони реалізували в масштабах усієї країни. І це в них виходить. Великі міста розрахувалися. А маленькі, як Сміла, просто не мають таких грошей. Ось і вся проблема», – наголосив фахівець.

Це питання вибору – грошей чи безпеки громадян. Судячи з дій «Нафтогазу» та Кабміну, в пріоритеті – гроші, додав він.

«Зараз, звичайно, просто так включити тепло можна, питання в тому, в що це потім виллється для Кривого Рогу. За революцію хтось має платити. В цій ситуації революція з відкриттям газу призведе знову до штрафів від «Нафтогазу». Далі все по колу. Зростуть борги, не дадуть номінації на газ. Вихід – щонайменше переглянути постанову №867», – резюмував Валентин Землянський.

На скільки подорожчають газ, світло та опалення в найближчі чотири роки – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: