Вбивства та смерті найбільш відомих ватажків бойовиків ОРДЛО

Читать на русском

11 листопада бойовики провели на окупованій території Донбасу «вибори» ватажків «народних республік», які не визнала ані Україна, ані її країни-партнери. В НАТО вже назвали псевдовибори елементом гібридної війни Росії проти України, США також засудили їх проведення. Переможцями в результаті «голосування» очікувано стали Денис Пушилін («ДНР») і Леонід Пасічник («ЛНР»). «Слово і Діло» сьогодні згадувало, що сталося з іншими відомими ватажками бойовиків.

Одним із перших у травні 2014 року на Донбасі загинув лідер «народного ополчення» Сергій Журіков, який командував терористами в першому бою антитерористичної операції в Слов'янську. Крім того, Журікова підозрювали в розстрілі Небесної Сотні. Загинув він також ву Слов'янську в результаті снайперської дуелі з бійцем Національної гвардії України.

Сюрприз для Кремля: чи був Захарченко справжньою ціллю для ліквідаціїВатажок донецький бойовиків Олександр Захарченко не був справжньою метою для вбивства 31 серпня.

1 січня 2015 року загинув польовий командир терористичного угрупування «Бетмен» Олександр Бєднов. Колону його автомобілів розстріляли з гранатометів, вогнеметів та автоматичної зброї. Разом із ним загинули ще п'ятеро бойовиків. За офіційною версією, Бєднов відмовився роззброюватися і чинив опір працівникам «генпрокуратури ЛНР», тому його вбили. За неофіційною версією, він перейшов дорогу Ігорю Плотницькому.

У 2015 році в результаті вибуху та розстрілу автомобіля загинув Олексій Мозговий, командир угрупування «Привид». Відзначимо, що за місяць до загибелі Мозговий пережив невдалий замах на його життя. Вдруге так не пощастило, разом із ним загинули ще кілька людей, у тому числі мирні жителі. Відповідальність за його вбивство взяла на себе партизанська група «Тінь», проте деякі звинувачують у цьому безпосередньо керівництво «ЛНР» і Росію.

Терорист Павло Дрьомов також загинув у результаті підриву автомобіля в грудні 2015 року. Він їхав на власне весілля до Стаханова. В «ЛНР» у його вбивстві традиційно звинуватили «українських диверсантів».

Лідера угруповання «Оплот» Євгена Жиліна застрелили в ресторані «Вітерець» у Московській області у вересні 2016 року. Нагадаємо, що нещодавно, в серпні 2018-го, в результаті вибуху в донецькому кафе «Сепар» загинув ватажок «ДНР» Олександр Захарченко, поранення отримав також «міністр зборів і доходів» Олександр Тимофеєв, який пізніше втік до Росії. У вбивстві Захарченка знову звинуватили Україну й затримали кількох «українських диверсантів».

Восени 2016 року в Донецьку в ліфті житлового будинку підірвали Арсенія Павлова, відомого як «Моторола». У його загибелі звинуватили українські спецслужби. Серед версій вбивства Павлова – усунення його силами ФСБ Росії, конфлікт з іншими представниками «ДНР» і «ЛНР», а також усунення його як свідка катастрофи Boeing 777 на Донбасі.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в Європейському Союзі назвали «вибори» в ОРДЛО порушенням міжнародного права.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: