Голосування на «виборах» в ОРДЛО було примусовим. Кого покарають?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Є консолідована позиція ЄС щодо так званих виборів на Донбасі. Про санкції вже почали говорити. Однак до цього мають бути санкційні списки від України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віталій Кулик, оцінюючи заяву ОБСЄ про те, що мешканці ОРДЛО голосували примусово на «виборах».

«Уже є роз’яснення СБУ щодо людей, які брали участь в організації цього виборчого процесу на тих територіях. Для них має бути покарання. Зокрема, члени комісії, організатори, керівники, всі ті, хто примушував, мотивував чи за допомогою коштів чи інакше, мають бути покарані. Вже визначені понад 6 тисяч осіб, які були долучені до процесу. Вони підпадають під українське кримінальне законодавство», – зазначив Кулик.

Крім того, щодо них мають бути застосовані відповідні санкції – оголошення в розшук не лише в Україні, але й Інтерполом, а також висунення підозри, додав він.

Таким чином, ці люди мають бути затримані чи заарештовані, уточнив політолог.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

За його словами, щодо населення, яке голосувало, то, звичайно, якщо під загрозою життя заганяють на виборчу дільницю, жодних способів уникнути цього не було.

«Якщо ти не йдеш на вибори, значить, нелояльний. Відповідно, підпадаєш під репресивний механізм окупаційної адміністрації. Звичайно, можна засуджувати, висувати претензії, але коли йдеться про анексію та окупацію, то відповідальність за все несе окупант. Якщо окупант організовує якісь електоральні процеси, то вони є фейковими», – пояснив він.

Щодо РФ не виключене посилення санкцій, підкреслив експерт.

«У процесі переговорів з європейськими партнерами навіть була пропозиція, щоб ЄС скасував певні персональні санкції. Зокрема, називався Сурков, інші персонажі. Для РФ це важливо. Зняття персональних санкцій ставлять однією з перших вимог до США. Так чи інакше, але це тисне на ситуацію й створює сприйняття РФ як країни-вигнанця. Росія втрачає інвестиції, можливість технологічної перебудови своєї економіки. Санкції працюють, можливо, не так швидко, як хотілося б. Однак РФ сама заганяє себе в таку логіку поведінки, що санкції лише посилюватимуться», – резюмував Віталій Кулик.

Детальніше про відносини Заходу та РФ – в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: