«Вибори» в ОРДЛО: чого домагається Кремль

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Проведення виборів було потрібне з кількох причин, а явку потрібно сприймати з урахуванням того, що певне число людей залишило територію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи проведення псевдовиборів на Донбасі.

Псевдовибори на Донбасі: явка 70%?

Політолог акцентував, що коли йдеться про явку в 70% на псвевдовиборах, яку декларують, то не варто забувати, що частина населення виїхала. Ми навіть не знаємо, скільки точно людей на непідконтрольній території, війна змінила статистику.

«Ця цифра радше потрібна для того, щоб показати, що вибори відбулися, а населення активне, оскільки напередодні були тези, що охочих проголосувати не буде багато. В цій ситуації «Л/ДНР» потрібно було показати нормальний рівень явки. Їм було важливо показати, що є підтримка. Роки минають, багато хто розчарувався, адже ситуація затягується, ніхто не знає, що буде далі», – зазначив він.

Раніше було відчуття, що все якось швидше зміниться, але на жаль, додав він.

Завдання Кремля

«По-перше, вибори пов'язані зі смертю Захарченка. До його вбивства ходили чутки, що вибори можуть скасувати, але після вирішили, що це буде розцінено як слабкість. По-друге, для внутрішніх процесів потрібно було якось легітимізувати нове так зване керівництво «республік». Важливо було показати, що вони не просто призначені ззовні, а мають опору серед місцевого населення», – пояснив Якубін.

За його словами, після відсторонення Плотницького та смерті Захарченка виникло враження вакууму. Було відчуття, що відбувається провал легітимності з точки зору місцевих груп влади. Тепер буде простіше, вони можуть спиратися на результати «виборів».

Третя причина полягає в тому, що залишаються напруженими відносини США, Заходу та РФ. Говорять про нову хвилю санкцій, не пов'язаних із «виборами», а за Солсбері та хімзброю, уточнив він.

«Імовірно, в РФ розуміють, що санкцій і так не уникнути. А так вони хоча б проведуть щось на зразок виборів і вирішать для тих територій питання легітимації», – підкреслив політолог.

Натяк на прямий діалог з бойовиками

Крім того, в Москві цими виборами вчергове натякають Києву, що мають бути прямі переговори між Києвом та «Л/ДНР», констатував він.

«Вибори» в трактуванні РФ мають показати Києву, що мають бути прямі переговори з представниками «Л/ДНР». Москва показує, що якщо хочете прогресу, то час переходити до прямих контактів.

Київ не готовий до такого варіанту, тим більше напередодні виборів, акцентував фахівець.

«Ключовий нюанс полягав у тому, що вже час переходити до певного набору дій, а не просто говорити про те, що ми комунікуватимемо через Москву», – наголосив Якубін.

Навіть якщо говорити про миротворців, все одно це буде неможливо, якщо не буде комунікації з представниками «Л/ДНР». Тобто вона в кожному разі потрібна. Москва не піде на те, щоб узяти повністю на себе всі питання миротворців, додав він.

Фейкові вибори – крах «Мінська»?

Експерт нагадав, що в 2014 році РФ також проводила псевдовибори на Донбасі. Зараз щось схоже.

Навряд чи в РФ проводить ці псевдовибори як частину Мінських угод. Там їх позиціонують радше як вибори в контексті легітимності керівництва, аніж місцеві вибори в контексті України, уточнив він.

«Навряд чи варто розцінювати це як крах «Мінська. У 2014 році також проводили плебісцит. Зараз ключове питання, що далі робити з угодами та як далі розморозити «Мінськ», – резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, Україна визнала вибори незаконними та нелегітимними. НАТО та ЄС зробили аналогічні заяви.

Тим часом у Кремлі закликали президента України дружити з Пушиліним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: