Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Харкова Геннадій Кернес

Читать на русском

Три роки тому в Україні пройшли місцеві вибори, під час яких нових мерів обирали всі обласні центри країни. У Харкові вибори пройшли в один тур, із великим відривом переміг Геннадій Кернес, чия кандидатура набрала майже 66% голосів. До цього Кернес протягом п'яти років обіймав посаду міського голови. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як він виконує свої обіцянки протягом цього терміну.

Відзначимо, що в рейтингу задоволеності жителів місцевою владою Кернес посідає перше місце, ним задоволені 75% харків'ян. Не бентежило містян навіть те, що в березні 2015 року їхньому меру повідомили про підозру в незаконному позбавленні волі, викраденні та погрозі вбивством (ідеться про прихильників Євромайдану). Після тривалого судового процесу справу проти Кернеса вирішили закрити через систематичну неявку прокурорів на засідання. Генеральна прокуратура вже оскаржила це рішення.

За час перебування на посаді в 2015-2018 роках Кернес дав 33 обіцянки, 9 з яких виконав, а 5 – провалив, ще 19 – залишаються в процесі. Найбільше обіцянок він давав і виконував у перший рік після переобрання. При цьому запевнення, що стосуються соціального захисту, Кернес виконує найкраще (45%), на другому місці – ремонт вулиць і доріг.

Уже кілька років Кернес обіцяє збудувати нову станцію метро «Одеська». Наприкінці 2016 року він запевняв, що будівництво розпочнеться вже навесні 2017-го. За його словами, на цей проект Харків отримає 320 мільйонів євро від Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку, а також близько 80 мільйонів євро будуть виділені з міського бюджету.

У березні минулого року міська влада дійсно обговорювала з представниками ЄБРР та ЄІБ проект розвитку метро. Але перший заступник мера Ігор Терехов повідомив, що підготовчі роботи розпочнуться лише в середині 2018 року, а будівництво – наприкінці 2018-го. Орієнтовно, станцію «Одеська» мають здати в 2020 році. Таким чином, Кернес свою обіцянку не виконав.

Цього літа міський голова знову пообіцяв збудувати станцію «Одеська». «Буде збудоване метро в напрямку «Одеської», це густо населений мікрорайон Харкова, ми розраховуємо на десь 150 тисяч пасажиропотоку, який проїжджатиме ці станції», – зазначив він.

Не вдалося Кернесу минулого року завершити ремонт вулиць Університетської та Віринської. Капітальний ремонт Університетської лише почали в жовтні 2017-го, триватиме він до 2019 року. Щодо вулиці Віринської, то її планують завершити цьогоріч. Але свої обіцянки мер не виконав.

Кілька років тому в Харкові, як і обіцяв Кернес, реконструювали проспект Перемоги. Станом на липень 2016-го робочі проклали асфальт на ділянці від вулиці Клочківської до проспекту Людвіга Свободи, тривав ремонт дороги до розворотного кола трамваїв на проспекті Перемоги. Загальна частина оновленої частини проспекту склала 7 кілометрів. Реконструкцію завершили у вересні 2016 року: поклали новий асфальт, встановили світлофори та дорожні знаки, а також нанесли дорожню розмітку.

Наприкінці травня в одній зі шкіл Харкова учень розпорошив газ, у результаті чого десятки дітей були ушпиталені. Кернес одразу ж відреагував на цей інцидент, пообіцявши, що з 1 вересня всі школи міста будуть узяті під охорону. «З 1 вересня цього року всі школи міста будуть узяті під охорону за рахунок бюджету Харкова. У місті почнеться реалізація проекту «Безпечна школа», мета якого – встановлення відеоспостереження в усіх середніх освітніх установах Харкова. До початку нового навчального року ми встановимо камери в найбільших школах, у тому числі й тій, де сьогодні сталася надзвичайна подія. До кінця 2018 року понад сто шкіл будуть обладнані системами відеоспостереження», – заявив чиновник.

У міській раді «Слову і Ділу» повідомили, що з 3 вересня всі комунальні школи були забезпечені фізичною охороною за рахунок бюджету Харкова. Як пройшов процес встановлення відеоспостереження, з'ясуємо наприкінці року. Крім того, до кінця року мер пообіцяв завершити будівництво будівлі багаторівневого паркінгу.

Більш ніж два роки тому Кернес пообіцяв збудувати в Харкові сміттєпереробний комплекс. «На заводі проводитиметься сортування сміття, переробка, коогенерація. Тобто і видобуток газу, і вироблення теплоносія. Протягом трьох років ми запустимо повний комплекс», – запевнив він. На будівництво заводу Всесвітній банк надасть 44 мільйони доларів. Реалізація проекту вже стартувала цієї весни.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як виконують свої обіцянки столичний мер Віталій Кличко, мер Дніпра Борис Філатов, а також мер Ужгорода Богдан Андріїв.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: