Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Києва Віталій Кличко

Читать на русском

Рівно три роки тому в Україні відбулися місцеві вибори. Нових мерів обирали 19 обласних центрів країни, а переможців визначали в другому турі. В столиці мером знову став Віталій Кличко, перемігши у другому турі свого конкурента – Борислава Березу. «Слово і Діло» підрахувало, скільки обіцянок відтоді дав міський голова Києва, скільки з них та які – виконав.

Вдруге міським головою Києва Віталій Кличко став 16 листопада 2015 року. Якщо до списку його нових обіцянок додати передвиборчі, то вийде, що він дав 169 запевнень, з яких 60 виконав і 43 – провалив. Ще 66 намірів він має втілити в життя.

Віталій КличкоМіський голова Києва

З того, що вдалося меру, варто відмітити його виконану обіцянку – відремонтувати 300 кілометрів доріг у 2017 році. Нагадаємо, що в 2016-му він пишався тим, що місто фінансово «подужало» 200 км доріг.

«Для порівняння в 2014 році ця цифра складала майже 37 км, а у 2015 – 128 км. Я вважаю, це дуже важливий показник. Це означає, що Київ оновлює інфраструктуру, стає європейським містом. І завдання на наступний рік (2017 – ред.) – зробити як мінімум 300 км доріг», – сказав мер столиці й наприкінці року відзвітував, що дорожники відремонтували рекордні 302 км доріг та проїздів.

Ще столичний мер обіцяв провести фінал Ліги чемпіонів 2018 року на найвищому рівні. Нагадаємо, що 26 травня в Києві пройшов фінал Ліги чемпіонів – в головному матчі зустрілися англійський «Ліверпуль» і «Реал» (Мадрид). Матч відвідало близько 20 тисяч уболівальників із-за кордону. Під час фіналу до патрулювання було залучено близько 10 тисяч співробітників поліції, а також Національну гвардію і СБУ. За безпекою під час матчу на трибунах і підходах до стадіону стежило 500 камер.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко має намір відремонтувати 300 кілометрів доріг у 2017 роціСказано 8 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Президент УЄФА Александр Чеферін, відзначив, що під час організації фіналу Ліги Чемпіонів в Києві не було жодної помилки. Він також додав, якщо місто змогло прийняти таку велику подію, як фінал Ліги Чемпіонів, воно зможе організувати будь-яку подію.

Також меру вдалося, як він і планував, запровадити проект «Лікар у вашому домі» у всіх районах Києва до кінця 2018 року. Проект передбачав, що кожен киянин зможе проконсультуватися із медиками, пройти елементарні тести на визначення індексу здоров’я, пройти експрес-діагностування для виявлення на початковій стадії захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету. Влітку перший заступник голови КМДА Микола Поворозник повідомив, що проект «Лікар у Вашому домі» запрацював у всіх районах столиці.

У якості пілотного варіанту Проект близько трьох місяців відпрацьовувався у Подільському районі столиці. За цей час лікарі проконсультували понад 1500 осіб.

Дещо гірше даються Кличку «будівельні» обіцянки. Він запевнив, що до Дня прапора в Києві буде встановлено найвищий флагшток.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко запевняє, що Київ проведе фінал Ліги чемпіонів 2018 року на найвищому рівніСказано 26 травня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

«Введення в експлуатацію флагштоку планується до Дня Прапору – 23 серпня 2018 року. І я хотів би, щоб не спекулювали, мовляв, навіщо це потрібно, а розуміли важливість встановлення головного флагштоку України», – підкреслив міський голова.

Флагшток-рекордсмен планувалося встановити на території музею історії України у Другій Світовій війні. Мер Києва розповів, що флагшток буде сталевий висотою 75 м та важити 85 тонн, а розмір прапору – 12,5 м х 19 м.

Однак, навесні Кличко сам зізнався, що КМДА не встигне встановити флагшток до Дня прапора, оскільки це питання ще не узгоджено з Міністерством культури. І хоча на цей проект Київрада навіть ухвалила бюджет, в обіцяний термін встановити флагшток не встигли.

Щось подібне вийшло з обіцянкою мера по зоопарку. «Першу чергу оновленого зоопарку відкриємо наступної весни», – завірив мер в серпні 2017 року. Планувалося провести реконструкцію озер з боку проспекту Перемоги, вольєрів приматів, будівництво вхідної групи «Південна» і будівництво «Універсального павільйону» з відкритим вольєром.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє встановити найбільший в Україні флагшток до Дня ПрапоруСказано 8 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Але в травні 2018 року реконструкція першої черги зоопарку була ще в самому розпалі. За словами т.в.о. директора КП "Жітлоінветбуд-УКБ" Сергія Даниловича, в Київському зоопарку вже завершили демонтаж будиночків і вольєрів тварин, приступили до будівництва оглядового амфітеатру і відкритих вольєрів приматів.

Ще Кличко збирався в 2017 році розпочати капітальний ремонт аварійного Шулявського мосту, який за словами мера «втомився», та будівництво нового шляхопроводу на Шулявці, побудованого ще в 1968 році.

«Був розроблений проект, який вже цього року почнемо втілювати, щоб зробити нормальну розв’язку і реконструкцію цього шляхопроводу», – запевнив Кличко.

Але не судилося. В березні 2017 року ще тривав розгляд варіантів нової розв’язки на місці застарілого шляхопроводу. В червні Кличко повідомив, що розрахункова вартість проекту реконструкції складає 400 млн грн, роботи, які розпочнуть цієї осені, триватимуть півтора роки.

Наприкінці року він уточнив, що реконструкцію розпочнуть лише навесні 2018 року. «Наше завдання – здійснити не лише реконструкцію мосту, а зробити сучасну та зручну транспортну розв’язку», – сказав мер.

За останньою інформаціє, злощасний міст такі закриють з 1 листопада 2018-го і роботи триватимуть два роки.

Слід віддати належне Кличку за почуття гумору, адже свій перл про «втомлений» міст, який швидко перетворився на мем, він використав і стосовно Хрещатика, коли обіцяв що вулицю відремонтують до літа 2019 року.

«Справді, Хрещатик зараз знаходиться у «втомленому» стані. Але ми з вами зустрінемося на ньому влітку наступного року (2019 – ред.), і ви поділитеся своїми враженнями від оновленої центральної вулиці столиці», – зазначив Кличко.

Ще Кличко має намір розпочати будівництво двох станцій метро на Виноградарі у 2018 році. Про це він повідомив, коли звітував про роботу у 2017 році та окреслював плани на наступний рік.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко має намір розпочати будівництво метро на Виноградар у 2018 роціСказано 8 лютого 2018 р.Статус обіцянки: Архів

Навесні «Київський метрополітен» вп'ятє переніс аукціон на будівництво ділянки Сирецько-Печерської лінії, яка повинна з'єднати станцію «Сирець» і масив Виноградар. Про це свідчить тендерна пропозиція, оприлюднена в системі ProZorro.

Як пояснили в компанії, причина перенесення аукціону – відсутність пропозицій.

Кияни ще не забули, як в 2014 році Кличко, ще в якості претендента на крісло мера пообіцяв Києву через 5 років зробити метро на Троєщину.

Але через два роки столичний голова пояснив, що про метро на Троєщину можна буде говорити лише після запуску Подільсько-Воскресенського мосту. За умови належного фінансування на його добудову потрібно приблизно 3 років.

А вже в грудні 2016-го заступник голови КМДА Ілля Сагайдак повідомив, що влада призупиняє плани з будівництва гілки метро на Троєщину. В якості альтернативи влада міста пропонує жителям мікрорайону «швидкісний коридор», відокремлену лінію для комунального транспорту. За словами Сагайдака, щоб побудувати лінію метро на Троєщину буде потрібно років 10-15, а з огляду на те, як йде таке будівництво в Україні, то й всі 20 років.

Тому звістку про метро на Виноградар загартовані обіцянками Кличка жителі міста сприйняли досить розважливими жартами.

Якщо серйозно, то за три роки каденції Віталій Кличко , виходячі з аналізу його обіцянок, найбільше цікавиться ремонтом вулиць і доріг. З цього приводу він виконав 11 обіцянок, а це 18% від всіх намірів мера. На другому місті серед тем, що найбільше цікавлять мера столиці, виявилися питання благоустрою (парки, сквери, усе на благо міста). Тут він виконав 9 обіцянок (15%). І третя за важливістю для Кличка тема – освіта (дитячі садки, школи) – 6 виконаних обіцянок (10%).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, як виконують обіцянки мери обласних центрів та яку позицію займають в рейтингу за рівнем задоволеності роботою влади місцевими жителями.

Також ми повідомляли, скільки землі було у мерів обласних центрів України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: