Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Ужгорода Богдан Андріїв

Читать на русском

Три роки тому в Україні пройшли місцеві вибори, під час яких нових мерів обирали всі обласні центри країни. В Ужгороді вибори пройшли в два тури, за крісло мера міста змагалися Богдан Андріїв і Сергій Ратушняк. Перемогу здобув Андріїв, який до цього виконував обов'язки міського голови. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як він виконує обіцянки на посаді мера Ужгорода.

Відзначимо, що в Андріїва зараз, м'яко кажучи, непрості часи. Наприкінці літа йому вручили підозру в справі, пов'язаній із реконструкцією культурно-історичного центру «Совине гніздо». Так, прокуратура підозрює мера в розтраті понад 6,5 мільйонів гривень і співучасті за попередньою змовою в службовій підробці документів. На початку вересня суд заарештував чиновника із заставою в 440 тисяч гривень, а з посади його усунути відмовилися. Андріїв вніс заставу й зараз перебуває на волі. Буквально днями прокуратура передала справу до суду.

За три роки на посаді Андріїв дав 64 обіцянки, з яких виконав лише 11, а 5 – провалив, решта – перебувають у процесі. Якщо проаналізувати його обіцянки, видно, що Андріїва найбільше хвилює ремонт вулиць і доріг (46% усіх запевнень), набагато менше – транспорт (18%) і рівнозначно благоустрій, охорона здоров'я, соціальний захист і фінанси (по 9%).

Кілька обіцянок, пов'язаних із ремонтом вулиць, Андріїв виконав. У тому числі обіцянку капітально відремонтувати вулицю Собранецьку. «В планах також реконструкція площ, парків і скверів, капітальний ремонт основних вулиць міста, тротуарів. Ідеться, зокрема, про сквер імені Героїв Небесної Сотні, дендропарк, площі Театральну, Корятовича, Кирила і Мефодія, вулиці Капушанську, Собранецьку, Берчені, Закарпатську, Минайську, Гагаріна та інші», – розповів мер на початку 2016 року.

Влітку місто отримало 16,5 мільйолнів гривень субвенції з державного бюджету, 3 мільйони з цих коштів вирішили скерувати на капітальний ремонт Собранецької вулиці. У березні минулого року Андріїв відзвітував, що вулиця була капітально відремонтована, але не зовсім якісно – почав сходити асфальт. Підрядники ліквідували недоліки за свій рахунок.

Вулицю Лермонтова міський голова не зміг відремонтувати в обіцяний термін – навесні 2017 року. Там збиралися ремонтувати дорожнє покриття й обладнати зливову каналізацію. Але влітку минулого року лише виготовили проектно-кошторисну документацію.

Богдан АндріївМіський голова Ужгорода
Андріїв пообіцяв капітально відремонтувати площу КірпиСказано 3 березня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Також Андріїв у 2015 році пообіцяв обладнати міські автобуси системою GPS-навігації. «Автобуси місткістю 16 і більше пасажирів мають бути обладнані системою навігації для того, щоб ми в своєму смартфоні чи міській раді, або щоб будь-який пасажир міг бачити, де перебуває автобус», – заявив мер Ужгорода. Станом на липень 2016-го GPS-пристроями були обладнані 70% громадського транспорту, а вже в жовтні Андріїв повідомив, що система відображення руху транспорту в місті функціонує, а GPS обладнаний кожен автобус.

У планах в Андріїва також запровадити електронний квиток у громадському транспорті. Про це він заявляв ще восени 2015 року. Через три роки, в липні 2018-го, міський голова повідомив, що електронний квиток перебуває на завершальній стадії реалізації – йде закупівля відповідного обладнання.

Ще одну обіцянку, що стосується громадського транспорту, Андріїв уже провалив. До кінця серпня він планував запустити громадський транспорт (в Ужгороді лише приватні перевізники й немає комунального транспорту). «Минулого року ми створили комунальне підприємство, провели тендерні закупівлі, де переможцем стала львівська компанія «Електрон». Цього року до кінця серпня запрацює комунальний міський транспорт – перші десять автобусів пасажиромісткістю 100 осіб. І наступного року ми продовжимо закупівлю транспортних засобів», – заявив він.

Але пізніше Андріїв сказав, що нові автобуси їздитимуть із вересня. Перші два автобуси дійсно приїхали до Ужгорода минулого місяця, однак і вони зможуть виїхати на вулиці лише після проходження формальних процедур.

Богдан АндріївМіський голова Ужгорода
Андріїв планує реставрувати історичний центр містаСказано 28 січня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не виконав міський голова також обіцянку в 2016 році демонтувати терасу в центрі Ужгорода на вулиці Корзо, якщо вона спричинятиме опір суспільства та фахівців. Відповідна петиція на сайті міської ради зібрала 283 підписи й Андріїв розпорядився розглянути питання на сесії міськради. Однак депутати не підтримали петицію «Про демонтаж тераси», й вона так і залишилася, незважаючи на обіцянку мера.

Минулого року Андріїв заявив про намір облаштувати новий цвинтар, який буде і міським, і районним. Але з березня минулого року й до вересня його облаштування не проводилося, ця обіцянка Андріїва все ще в процесі.

У березні чиновник пообіцяв повернути земельну ділянку за драмтеатром у власність міста. «Ми точку зору не змінимо, там має залишитися земельна ділянка, що належить містянам. Ми будемо розробляти проект рішення й розробляти детальний план, щоб змінити цільове призначення ділянки (біля драмтеатру), й цим детальним планом може бути обмежена можливість використання цієї земельної ділянки», – підкреслив Андріїв. У червні депутати міської ради проголосували за викуп земельної ділянки біля драмтеатру. Але поки вона все одно залишається в його власників, а справа перебуває в суді.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як виконує свої обіцянки столичний мер Віталій Кличко, а також мер Дніпра Борис Філатов.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: