З'ясувалось, як відбуватиметься перехід церков до Єдиної православної церкви

Читать на русском
Перехід парафій до Єдиної православної церкви Московської патріархату відбуватиметься шляхом голосування.

Перехід парафій до Єдиної православної церкви Московської патріархату відбуватиметься шляхом голосування. Коли буде утворена єдина УПЦ, значна частина православних залишиться в Російській православній церкві в Україні.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив предстоятель української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет, передає «РБК-Україна».

Коли чекати томосу про автокефалію? Заява ФіларетаУкраїна виконала всі умови для отримання томосу про автокефалію православної церкви і чекає томосу

Але, за його словами, вони матимуть право приєднатися до УПЦ, тобто матимуть вільний вибір.

«Ніякого насилля не буде», – зазначив він.

Щодо храмів і приміщень, то Філарет зазначив, що вонии належать громаді.

«І якщо громада переходить до УПЦ, то вона переходить зі своїм храмом. Якщо вона залишається в РПЦ, то й храм залишається з ними», – заявив він.

За його словами, якщо 2/3 парафії проголосує за те, щоб залишитися в Російській православній церкві, то вони залишаться в Російській православній церкві.

«Якщо 2/3 парафії проголосує за те, щоби перейти до нової Української православної церкви, то храм разом із парафією перейде до єдиної Української православної церкви. Якщо не буде 2/3, то все залишиться так, як є. Тобто, якщо немає 2/3, а парафія перебуває в МП, то храм залишиться в МП», – пояснив Філарет.

«Щодо лавр. По-перше, потрібно знати, що всі лаври розташовані на території України, а значить, вони є українською святинею. Але перехід із Російської православної церкви до Української православної церкви може бути лише добровільним. Тобто братія (ченці – ред.) цих лавр мають добровільно обрати цю церкву. Я вірю, що рано чи пізно лаври перейдуть до Української православної церкви, без насилля. Те, що вони будуть в Українській православній церкві, жодного сумніву немає», – підсумував він.

Нагадаємо, Філарет висловив сподівання, що Україна отримає томос до кінця року.

Також Філарет повідомляв, що майбутній очільник Єдиної української помісної православної церкви матиме відповідати окремим критеріям, за якими його зможуть обрати на Об'єднавчому Архієрейському соборі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: