Патріарх Філарет спрогнозував терміни одержання Томосу

Читать на русском
Патріарх Київський вважає, що процес надання Україні автокефалії вже незворотній і відбудеться найближчим часом.
Патріарх Філарет

Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив тверду упевненість у тому, що Україна найближчим часом отримає Томос про автокефалію УПЦ, про що свідчать формальні процедури з боку Константинополя.

Таке переконання він висловив у вівторок, виступаючи в Посольстві України в США перед представниками української громади, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

За його словами, УПЦ зараз очікує від Вселенського Патріарха Томос про автокефалію. Філарет додав, що це буде означати створення єдиної УПЦ.

«А те, що залишиться від Московського патріархату, матиме ті ж права, як і всі українські церкви, однак не буде називатися Українською церквою», – зазначив він.

Патріарх також підкреслив, що автокефалія означатиме об'єднання всього суспільства і всього народу.

«Сподіваємося, що отримаємо Томос вже найближчим часом, тому що почався вже незворотній процес. Томос буде, а коли – це вже вирішить Вселенський Патріарх і обставини», – підкреслив Філарет.

Він пояснив, що процедура надання Томосу відбувається по-різному.

«Це може бути й дуже швидко, а може й трошки повільніше. Але це буде. Вселенський Патріарх уже направив екзархів – своїх послів – у Київ, які вже зустрічалися з церковним керівництвом, з президентом. Це свідчить про те, що сам процес уже пішов», – зазначив патріарх.

Коли Томос буде надано, буде проведено Собор і оголошено про створення єдиної Української Православної Церкви, підсумував Філарет.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна обов'язково отримає Томос про автокефалію.

Раніше Філарет не виключив, що очолить УПЦ після надання Томосу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: