На скільки скоротиться Московський патріархат після отримання Томосу: заява Філарета

Читать на русском
Релігійна боротьба - це привід для Путіна втручатися у внутрішні українські справи, тобто захищати православну церкву

Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що після отримання Українською церквою автокефалії Московський патріархат скоротиться наполовину й у нього не буде підстав боротися за перше місце серед православних церков.

Про це він розповів в інтерв'ю «Голосу Америки», передає Слово і Діло.

Філарет підкреслив, що Московський патріархат з Московською церквою є найбільшою церквою в православ'ї.

«Коли українська церква стане автокефальною і Московський патріархат скоротиться наполовину - у нього не буде підстав боротися за перше місце серед православних церков», - вважає патріарх.

За його словами, саме тому Москва робить все можливе, щоб протистояти визнанню автокефалії Української церкви.

Він зазначив, що релігійна боротьба - це привід для Путіна втручатися у внутрішні українські справи, тобто захищати православну церкву.

«Ми навпаки не хочемо, щоб цей процес об'єднання був пов'язаний з насильством. Не хочуть вони переходити до української церкви, нехай залишаються в російській церкві», - підкреслив Філарет.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

Він розповів, що в Московському патріархаті заявляли, що якщо Вселенський патріарх надасть Томос Української церкви - це призведе до такого ж розколу, який відбувся в XI столітті між східною і західною церквами.

«Навіть якщо вони розірвуть євхаристійне єднання - це ненадовго, тому що опиняться в ізоляції. Московський патріарх вже не буде найбільшою православною церквою, тому що є така ж українська церква», - додав Філарет.

За його словами, Московський патріархат часто говорить неправду.

«Ніякого Томосу Московський патріархат Української церкви не давав. А давав грамоту мені як предстоятелю УПЦ. У цій грамоті йдеться, що УПЦ надається право самостійності і незалежності в управлінні, але у складі Московського патріархату. Але те, що там говориться, що ми незалежні від Москви - неправда», - заявив патріарх.

Раніше, Президент заявив, що Вселенський патріархат визнав себе правомочним надавати автокефалію без узгодження з іншими церквами й таким чином надав Україні право на створення Помісної соборної православної церкви.

Більш докладно про те, як отримували автокефалію церкви Східної Європи - на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: