Лебедина пісня Петра Порошенка. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Зараз уже трохи менше, а ще зовсім нещодавно було дуже популярно з приводу та без згадувати «чорних лебедів». Будь-які надзвичайні події характеризувадия саме так і ніби навіть позбувалися необхідності щось більше пояснювати. «Так сталося», – як неодноразово відповідає в своєму нещодавньому інтерв'ю багатомудрий Віталій Кличко, й що тут обговорювати.

Тим часом Нассим Талеб, який ввів в обіг цей термін, мав на увазі під «чорними лебедями» події, які ніхто не міг передбачити, й такі, що мають серйозні наслідки. І в цьому сенсі неприємності, що звалилися на президента Порошенка, ніяк не підпадають під пташине визначення.

У Чернігівській області вибухають склади з боєприпасами: що пишуть у соцмережахВ Ічні відбуваються вибухи на військових складах із боєприпасами. Що про це пишуть у соцмережах, зібрало Слово і Діло.

Чинна кадрова політика з неминучістю вела до якогось гучного викриття, й «так сталося», що в центрі його виявився Сергій Семочко, високопоставлений працівник СБУ, чиє помітне багатство не має пристойного пояснення, а непристойне, як з'ясували журналісти-розслідувачі, просто жахає. Ігри спецслужби з ліками для діалізу нирок коштували життя сотням хворих людей. Ані це, ані дивні зв'язки з Росією не завадили Семочку стати першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки України. Все це вилізло назовні, спроба президента відмовчатися посилила дикий скандал, підключення придворної блогерші для інформаційного розрулювання й узагалі викликало питання про адекватність керівництва. Вкрай неприємно, однак і нічого непередбачуваного, погодьтеся, навіть навпаки.

Вибухи на арсеналах в Україні давно, як в анекдоті, пройшли три стадії пояснення: їх можна було вважати випадковістю в перший раз, рідкісним феноменом в другій і стійкою звичкою в третій. НП на артскладах в Ічні тому викликала нервовий сміх, але аж ніяк не подив. На відміну від ситуації із Семочком, начальство відмовчуватися не стало, але це переконливості йому не додало, все-таки в наявності системна нездатність впоратися з проблемою, які слова й пози не обирай.

Якщо подивитися на інший «лебединий» аспект, серйозність наслідків, то й тут не все зрозуміло. Резонанс від кар'єрних успіхів Семочка намагаються погасити, й, цілком можливо, про цю історію не дізнаються далеко за межами політизованого шару, а він не такий великий, як йому самому часом здається. Вибухи на складах в інформаційному мішку не сховати, однак і тут очевидно, що підуть суттєві зміни у ставленні громадян до влади. По-перше, змінюватися в негативний бік уже особливо нікуди, недовіра зашкалює, по-друге, наявна підтримка Порошенка дедалі більше має безумовний характер, як, до речі, й у Тимошенко: «Так, незважаючи ні на що». Скандалом більше, скандалом менше, жодної значної ролі не грає. Серед прихильників президента, як показали дані вересневого опитування соціологічною групою «Рейтинг», 71% вважає, що країна рухається в правильному напрямку. Всі інші групи виборців категорично протилежної думки.

Вибухи під Черніговом: чи загрожує відставка начальнику ГенштабуПорошенко доручив Полтораку та Клімкіну завершити переговори з НАТО щодо реалізації спеціального трастового фонду, який забезпечить експлуатацію та охорону складів боєприпасів.

І, тим не менш, фактор незапланованих неприємностей обов'язково позначатиметься на електоральному забігу Петра Порошенка. Можна вимовити чудову промову або навіть зухвало злітати на фронт, але сума накопичених у попередні роки справ, недопрацювань і помилок у будь-який момент може виплеснутися черговими неприємностями і перемкнути увагу виборців на якусь гидоту замість того, щоб вселяти їм теплі почуття до кандидата на другий термін. У його суперників немає адміністративних важелів, але немає й величезної погано склепаної системи тотальної корупції та безвідповідальності, що плодить скандали з інтенсивністю кролиці в розквіті продуктивних можливостей. Очолюючи цю систему, важко, неможливо робити вигляд, ніби не маєш стосунку ані до неї, ані до її отруйних вихлопів.

Все було б трохи інакше, якби Порошенко зарекомендував себе як ворога цієї системи. Кожен збій давав би йому привід показово трощити її трухляві конструкції й розчищати майданчик під нову будівлю. Він же вважав за краще бути захисником, а не нападником, охоронцем, а не будівельником. Нечисленних своїх це не відлякує, але й прирости новим голосам ніяк не дозволяє.

Скільки ще разів до дня виборів система поставить свого лідера в безглузде становище, ніхто не знає, а поставить неодмінно. Прилетить справжній «чорний лебідь» чи ні, передвиборна заявка Петра Порошенка «Армія, мова і віра» поки звучить як лебедина пісня.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: