В Україні знову стався вибух на військовому складі: що раніше обіцяли політики

Читать на русском
З весни минулого року в Україні вже втретє відбуваються вибухи на військових складах. Згадуємо обіцянки політиків на цю тему.

В Україні вже вчергове вибухають склади з боєприпасами, цього разу в Ічні Чернігівської області. У Міністерстві оборони повідомили, що кожної секунди відбуваються два-три вибухи. З Ічні та найближчих населених пунктів вже евакуюють людей, повітряний простір у радіусі 20 кілометрів закритий, рух поїздів і транспорту призупинений.

За останні кілька років такі вибухи стали недоброю тенденцією. Останній інцидент стався восени минулого року – тоді рвалися склади в Калинівці Вінницької області. До цього, навесні 2017-го, були вибухи в Балаклії Харківської області. Основними версіями події називали російську диверсію, однак якою б не була причина, висновки не зроблені. «Слово і Діло» згадує, які обіцянки тоді давали політики.

Новобогданівка, Балаклія, Калинівка: історія пожеж на арсеналах зброї та обіцянки політиківПожежа в Калинівці вкотре вказала на слабке місце в обороні країни. Попри те, що таке трапляється далеко не вперше, висновки не зроблені.

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський після вибухів у Балаклії обіцяв зібрати позачергове засідання комітету. Нардеп Юрій Береза також обіцяв, що комітет розгляне це питання. Засідання відбулося в закритому режимі, й про нього стало відомо лише після схожого інциденту в Калинівці. «Коли сталася трагедія в Балаклії, яка завдала більш ніж 1 мільярд доларів збитків нашій державі, ми не робили гучних заяв, а провели закрите засідання комітету разом із начальником Генштабу ЗСУ Муженком у його кабінеті», – повідомив Пашинський у жовтні. Тож нардепи впоралися зі своїми обіцянками.

Також Пашинський навесні минулого року обіцяв, що його комітет пропонуватиме передбачити в бюджеті-2018 програму зі створення та модернізації сховищ боєприпасів. Цю обіцянку він також виконав: бюджет передбачає майже 310 мільйонів гривень на фінансування заходів із забезпечення «живучості та вибухопожежобезпеки» арсеналів, баз і складів Збройних сил України.

Після вибухів у Балаклії Михайло Добкін пообіцяв, що «Опозиційний блок» надасть допомогу постраждалим. Уже через два дні після цієї обіцянки до Балаклеї прибула перша партія гуманітарної допомоги від Дмитро Добкіна. Вона включала 20 тонн продуктових пайків. Ще за день прибула друга партія продуктів. Їх отримали жителі військового містечка, які опинилися найближче до епіцентру подій. Тож Добкін обіцянку виконав.

Міністр оборони Степан Полторак у грудні минулого року, вже після інцидентів у Калинівці та Балаклеї, заявив про плани побудувати підземні сховища боєприпасів. «Головна небезпека в тому, що снаряди та ракети зберігаються на ґрунті. Буквально до кінця грудня ми приступимо до системного вирішення цієї проблеми. Плануємо будівництво підземних залізобетонних сховищ. Навіть за наявної системи зберігання та оборони такий похід гарантує надійне зберігання цих 400 тисяч тонн боєприпасів», – заявив міністр. Однак обіцянка все ще в процесі виконання. У квітні він заявив, що будівництво планується розпочати на трьох основних базах. Але щоб повністю вирішити проблему, потрібно близько 10 мільярдів гривень, а таких грошей зараз немає. І ось сьогодні стався черговий інцидент на військових складах.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко скликав силовиків для доповіді в зв'язку з ситуацією, що склалася поблизу Ічні в Чернігівській області.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: