НАБУ розслідує можливе незаконне збагачення розвідника Семочка

Читать на русском
У Національному бюро відкрили справу за журналістським сюжетом про першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки.
Сергій Семочко

Національне антикорупційне бюро порушило кримінальне провадження за фактом можливого незаконного збагачення першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.

Про це на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє «Слово і Діло».

«Справа на Семочка відкрита за статтею 368 із позначкою 2 (незаконне збагачення – ред.)», – заявив він.

Вказане провадження порушене на підставі журналістського розслідування Bihus.info. Зокрема, журналісти встановили, що Семочко їздить на Land Cruiser, зареєстрованому на людину, якої не існує. Цей автомобіль щоранку приїжджає забирати пасажира в закрите котеджне містечко в Конча-Заспі. Будинок на 333 квадратних метри офіційно придбала Тетяна Лисенко, в Козині є ще два величезних будинки, нещодавно оформлених на її дочку.

Під час розслідування журналісти дійшли висновку, що Лисенко є дружиною (офіційною чи неофіційною) Семочка, а Анастасія Лисенко, на яку записані два будинки, перебуває з ним у родинних відносинах. Вона взимку 2017 року придбала будинок у Конча-Заспі, який раніше оцінювався в 2 мільйони доларів. Однак у січні 2017 року вона також придбала маєток майже на 700 квадратних метрів. Крім того, в соцмережах вона виставляла фото з вертольотом на винзаводі «Шабо» під Одесою. Переліт до Києва оцінюється в 4-6 тисяч доларів.

Як випливає з розслідування, три будинки в Козині обійшлися Семочку приблизно у 8 мільйонів доларів. Однак аналіз доходів його сім'ї говорить про відсутність легального джерела таких доходів.

Судячи з фото із соцмереж, сім'я постійно їздить до анексованого Криму. Журналісти також перевірили достовірність копій російських паспортів родичів Семочка й з'ясували, що загалом у Криму зареєстровані 8 його родичів із подвійним громадянством. На запит програми він заявив, що родинні зв'язки є конфіденційною інформацією. Семочко також не пояснив походження майна.

Розслідування побудоване навколо ситуації, в якій СБУ через відкати фактично зупинила закупівлю препаратів для гемодіалізу. В результаті кризу із закупівлею препаратів не пережили 200 пацієнтів. Журналісти припускають, що Семочко міг отримувати гроші за так зване «кришування» фармацевтичних компаній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: