Вибухи під Черніговом: у чому помилка та як змінити ситуацію

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Зрозуміло, що ми країна, яка воює, що є ризики диверсій, а тема безпеки є одним із наріжних каменів, тому вона має займати своє чільне місце й у державній політиці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи вибухи на складі боєприпасів у Чернігівській області.

«Очевидно, що з трагедій до цього не були зроблені належні висновки, оскільки ситуація повторилася. Знову не були дотримані правила безпеки, зберігання для того, щоб у разі, якщо навіть це справді диверсія, вона не була реалізована в такому широкому масштабі. Не було належних заходів, щоб унеможливити, навіть у разі диверсії, такий серйозний розльот зброї», – зазначив Саакян.

По-друге, ситуацію завжди характеризує не лише те, що сталось, але й реакція на неї, додав він.

Реакція у вигляді створення оперативного резерву, державної служби безпеки вже набагато краща, ніж те, що ми мали раніше,однак поки все одно відстає найважливіша реакція, яка мала би бути, – інформаційна, уточнив експерт.

У Чернігівській області вибухають склади з боєприпасами: що пишуть у соцмережахВ Ічні відбуваються вибухи на військових складах із боєприпасами. Що про це пишуть у соцмережах, зібрало Слово і Діло.

«Інформування суспільства, медіа про ситуацію, що склалася. Не був розроблений механізм оперативної реакції. Тому доводиться збирати інформацію частково через відео, які викладають місцеві мешканці. Не було оперативного офіційного реагування хоча б щогодини. Немає злагодженої роботи відповідних відомств, які б надавали таку інформацію», – пояснив він.

За його словами, як наслідок, непослідовність викладення інформації дає широке поле для маніпуляцій, а РФ не гребує цим користуватися. З іншого боку, це створює неоднозначне сприйняття ситуації в суспільстві й працює на дезорганізацію суспільства, а крім того, ще й знижує рівень довіри до власних спецслужб, армії.

Правильна інформаційна реакція та комунікація із суспільством могла б залагодити, унеможливити частину ризиків, які вже утворилися де-факто, наголосив фахівець.

«На жаль, незважаючи на чергові вибухи, реакція на них особливо не змінилася. Можливо, після цих вибухів хоча б буде зроблена належна домашня робота», – підкреслив він.

Ситуацію можна змінити, лише проаналізувавши проблему з точки зору процесів як щодо зберігання зброї, так і реакції на позаштатні ситуації, додав експерт.

З іншого боку, потрібно, щоб понесли відповідальність конкретні прізвища, адже вже вкотре Україна здригається від вибухів на складах, уточнив він.

«Проаналізувавши й зробивши висновки, ми зможемо підійти до того, що поява таких ситуацій буде складнішою. Якщо ініціативи й будуть, то працюватимуть на підтримку армії, а не сіяння паніки та посилення скепсису. Уникнути повністю таких НП ми не зможемо. Україна в стані війни, але перш за все ми маємо бути готовими до правильного реагування на такі ситуації», – резюмував Олег Саакян.

Що пишуть у соцмережах з приводу вибухів у Ічні – в нашому огляді.

Також журналісти з'ясували, які обіцянки давали чиновники з приводу вибухів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: