У ГПУ відповіли на флешмоб ЗМІ #Луценко_дай_відповідь

Читать на русском

ГПУ засекретило інформацію щодо прослуховування телефона Наталки Седлецької. У відомстві зсилаються на закон та просять журналістів почекати.

У Генеральній прокуратурі заявили, що «не вбачають підстав для надання будь-яких відомостей у відповідь на інформаційні запити стосовно рішення Європейського суду з прав людини за скаргою журналістки «Радіо Свобода» Наталки Седлецької, яким слідству ГПУ на місяць заборонено використовувати будь-які дані від оператора з її телефону.

Про це йдеться у відповіді Генпрокуратури на запит «Слово і Діло».

Категорично це заперечую: Луценко щодо прослуховування СедлецькоїЗа словами Луценка, слідство запросило доступ до телефону Седлецької для того, щоб визначити дату зустрічі з директором НАБУ Ситником.

Силовики пояснили, що згідно з частиною 1 статті 222 Кримінального процесуального кодексу України «відомості досудового розслідування у конкретних кримінальних провадженнях відносяться до таємниці слідства і можуть бути розголошені лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим».

У запиті заявили, що відповідь на запити журналістів «є інформацією з обмеженим доступом і надати її в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації» немає можливості».

ЗМІ стало відомо, що аналогічні відповіді отримали 10 з 20 редакцій, які відправили запити до ГПУ.

Раніше журналісти з понад 15 медіа відправили інформаційні запити до Генеральної прокуратури і запустили у Facebook флешмоб із закликом #Луценкодайвідповідь.

Нагадаємо, Радіо Свобода висловило обурення ухвалою суду, який дав Генеральній прокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

У відповідь в ГПУ запевнили, що жодним чином не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя Седлецької, а журналістка виступає в якості можливого свідка.

Пізніше Європейський суд з прав людини ухвалив рішення застосувати «Правило 39» щодо справи головного редактора програми «Схеми» Наталії Седлецької та вказав уряду України, що він має забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних з телефону журналістки.

«Слово і Діло» збирало реакцію користувачів соцмереж на доступ ГПУ до телефону Седлецької.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: