ГПУ перевірить дзвінки головреда «Схем» за 17 місяців: реакція соцмереж

Читать на русском

Користувачі Facebook не розуміють причини доступу до дзвінків Наталії Седлецької за 17 місяців і вимагають від генпрокурора пояснень.

У соцмережі Facebook обурені діями Генеральної прокуратури про отримання доступу до дзвінків і листування головного редактора програми «Схеми» Наталії Седлецької за 17 місяців у справі можливого розголошення таємниці досудового розслідування директором НАБУ Артемом Ситником.

Про це пише «Слово і Діло» в добірці публікацій журналістів, політиків та інших користувачів Facebook.

Журналістка «Нового времени» Христина Бердинських назвала такі дії тиском на журналіста й свободу слова.

«Вибачте, але це жесть! Інакше, ніж тиском на журналіста й свободу слова, я назвати це не можу. Генеральна прокуратура завдяки ухвалі суду отримала доступ до інформації з телефону керівника програми «Схеми» Наталії Седлецької за 17 місяців (з липня 2016 до листопада 2017 року). 1,5 року! Чим це допоможе розслідуванню справи проти голови НАБУ Артема Ситника, де розслідується одна можлива зустріч із журналістами в один конкретний день?», – написала вона.

Також на підтримку Седлецької виступили й усі журналісти програми із заявою, яка засуджує тиск Генпрокуратури на їхнього головного редактора.

«Ми – команда «Схем» – засуджуємо переслідування та тиск на головного редактора нашої програми Наталку Седлецьку. Ми сприймаємо це не лише як грубе втручання в приватне життя громадянина України. Це тиск на незалежного журналіста. У нас є підстави вважати, що це розслідування ГПУ й таке рішення суду здійснюється з метою психологічного тиску та подальшого перешкоджання професійній діяльності журналістів», – ідеться в заяві журналістів.

Журналіст Liga.net Петро Шуклінов заявив, що жодна людина не повірить у чесне слідство після отримання доступу до телефону головного редактора «Схем».

«Вам ніхто ніколи не повірить, що те, що відбувається проти Наталки Седлецької, – це чесне слідство. Ви не вмієте чесно працювати. Вмієте лише захищати власне майно й клан. І вкотре це підтверджуєте. Які підстави замість одного дня отримувати через суд особисті дані за півтора року? Це абсурд. І більше схоже на легалізацію вже й так отриманих даних», – вважає він.

Також на підтримку журналістки висловилися й народні депутати, зокрема Мустафа Найєм і Світлана Заліщук.

Своєю чергою речник Генпрокуратури Андрій Лисенко заявив, що отримання доступу до телефону Седлецької за такий період обумовлюється необхідністю встановлення часу, дати та місця ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ.

«Щодо надання 27 серпня Печерським райсудом (Києва – ред.) тимчасового доступу слідчому ГПУ до речей та документів особи (Наталії Седлецької – ред.). Судом дозволено провести дослідження матеріалів оператора телекомунікацій за період 17 місяців. Це обумовлено необхідністю встановлення часу, дати та місця (геолокації) ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ в межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 163, ч. 1 ст. 182, ч. 1 ст. 328, ч. 2 ст. 387 КК України. Цей період починається з моменту припинення негласних заходів щодо цивільної дружини Костянтина Кулика Ірини Німець до дати реєстрації кримінального провадження, в рамках якого досліджуються ці обставини», – заявив він.

Крім того, на підтримку головного редактора «Схем» виступили й інші користувачі Facebook. Також свою вдячність за підтримку висловила й сама Седлецька.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: