Рішення ЄСПЛ щодо Седлецької спрямовано в ГПУ – Мін’юст

Читать на русском
Європейський суд заборонив силовикам прослуховувати телефон головного редактора програми Схеми Наталки Седлецької.

В уряді отримали рішення Європейського суду з прав людини, яке передбачає невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи щодо справи журналістки Радіо Свобода, головного редактора програми «Схеми» Наталки Седлецької.

Як пише «Слово і Діло», це рішення вже спрямоване в ГПУ, підтвердив Радіо Свобода 19 вересня урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ, заступник міністра юстиції Іван Ліщина.

ГПУ перевірить дзвінки головреда «Схем» за 17 місяців: реакція соцмережКористувачі Facebook не розуміють причини доступу до дзвінків Наталії Седлецької за 17 місяців і вимагають від генпрокурора пояснень.

За його словами, «відповідно до вказаного листа уряд має забезпечити, щоб державні органи до 18 жовтня 2018 року утримались від доступу до будь-яких даних стосовно Наталії Седлецької, зазначених в ухвалі Печерського районного суду м. Києва».

Також уряд має до 9 жовтня 2018 року надати Європейському суду всі документи, які стосуються спроб слідчого отримати доступ до даних телефонних комунікацій заявниці у контексті кримінального провадження стосовно пана Ситника та інформувати суд про подальший розвиток подій.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини 18 вересня ухвалив рішення застосувати «Правило 39» свого Регламенту – про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи щодо справи журналістки Радіо Свобода, головного редактора програми «Схеми» Наталки Седлецької та вказав уряду України, що він має «забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в ухвалі слідчого судді Печерського суду від 27 серпня 2018 року».

Також 18 вересня Апеляційний суд міста Києва фактично зменшив обсяг даних, що їх може отримати слідчий із мобільного телефону журналістки.

Раніше суд в Україні дозволив отримати від оператора дати, час та місце перебування телефону Наталки Седлецької протягом 17 місяців у рамках дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

Цьому передувало рішення суду першої інстанції

У США відреагували на рішення суду щодо СедлецькоїАмериканське посольство в Києві негативно відреагувало на дії ГПУ щодо отримання доступу до телефону Наталки Седлецької.
, який дозволив Генпрокуратурі отримати доступ до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

У відповідь Генпрокурор Юрій Луценко заперечив прослуховування телефона Седлецької.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: