ГПУ призупинила отримання даних із телефону Седлецької

Читать на русском
ГПУ на вимогу Європейського суду з прав людини призупинила збір даних про геолокації мобільного телефону журналіста Наталії Седлецької.

ГПУ на вимогу Європейського суду з прав людини призупинила збір даних про геолокації мобільного телефону журналіста Наталії Седлецької.

Про це повідомив речник ГПУ Андрій Лисенко в Facebook, пише «Слово і Діло».

ГПУ визначила для «Київстару» терміни надання інформації з телефонів Седлецької та БердинськихУ ГПУ визначили терміни для компанії Київстар на надання частини даних із телефонів журналісток Наталії Седлецької та Крістіни Бердинських.

Він додав, що до Генпрокуратури надійшов лист ЄСПЛ, в якому органи державлади України зобов’язали утриматися від доступу до будь-яких відомостей, зазначених у рішенні Печерського райсуду Києва від 27 серпня 2018 року щодо Седлецької.

«З огляду на те, що зазначений захід застосований Європейським судом із прав людини на період із 18 вересня до 18 жовтня 2018 року, Генеральною прокуратурою України зупинена процедура отримання інформації щодо геолокації мобільного телефону, що належить Седлецькій Н. Ю.», – написав Лисенко.

Він також додав, що аналогічних заходів вжито й з приводу отримання такої інформації щодо Христини Бердинських.

«Зазначене рішення ЄСПЛ не є остаточним у справі «Седлецька проти Україні» й винесене в порядку правила 39 регламенту суду», – написав Лисенко.

Він запевнив, що ГПУ надаватиме вичерпну інформацію, необхідну суду для ухвалення «об’єктивного рішення в зазначеній вище справі».

Як повідомлялося, Печерський суд дозволив ГПУ отримати доступ до смс, дзвінків і місцеперебування телефонів журналістів Седлецької та Бердинських за 17 місяців.

Це викликало широку критику українських та міжнародних антикорупційних, правозахисних і журналістських спільнот, дипломатів та урядових організацій як таке, що суперечить принципам свободи слова й може бути розцінене як тиск на журналістів-розслідувачів.

18 вересня Європейський суд із прав людини зобов’язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних від мобільного оператора з телефону журналістки. Ці заходи діють до 18 жовтня, поки «Радіо Свобода», де Седлецька працює головним редактором програми журналістських розслідувань «Схеми», готуватиме повну скаргу до ЄСПЛ.

Також 18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу Седлецької та обмежив обсяг даних, які може отримати слідчий з її телефона.

Згодом журналісти з понад 15 медіа відправили інформаційні запити до Генеральної прокуратури й запустили в Facebook флешмоб із закликом #Луценкодайвідповідь. У ГПУ на це відповіли, що не вбачають підстав для надання будь-яких відомостей у відповідь на інформаційні запити.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: