В ЄС прокоментували скандал із даними журналістів

Читать на русском
В ОБСЄ закликають українських політиків поважати права журналістів на конфіденційність їхніх джерел інформації.

В ОБСЄ закликають українських політиків поважати права журналістів на конфіденційність їхніх джерел інформації.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в заяві на сайті організації.

ГПУ перевірить дзвінки головреда «Схем» за 17 місяців: реакція соцмережКористувачі Facebook не розуміють причини доступу до дзвінків Наталії Седлецької за 17 місяців і вимагають від генпрокурора пояснень.

За словами представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Гарлема Дезіра, стурбованість викликає дозвіл суду, який видав ГПУ доступ до інформації з телефону журналістки і головного редактора програми розслідувань Схеми Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

«Розслідування журналіста відіграє важливу роль «сторожового пса» суспільства, і журналісти повинні бути в змозі захистити свої джерела інформації. Це встановлене право для журналістів і одне з основних умов свободи ЗМІ... Я закликаю українську владу забезпечити всі умови відповідно до міжнародних стандартів журналістики», - сказав Дезір.

На ситуацію відреагували і в Євросоюзі, пише Європейська правда. Там також стурбовані подібним рішенням суду.

«Рішення Печерського райсуду про надання Генпрокуратурі доступу до мобільного телефону міжнародно визнаної журналістки Наталії Седлецької, включаючи її повідомлення і геолокацію, викликає дуже серйозні питання», - йдеться в заяві прес-секретаря ЄС Майї Косьянчич.

Вона зазначила, що будь-яке рішення суду не повинно порушувати основні свободи ЗМІ та міжнародні журналістські стандарти, зокрема захист джерел інформації.

Представник ЄС наголосила, що слідча журналістика значною мірою сприяє боротьбі з корупцією в Україні.

Нагадаємо, напередодні Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора програми Схеми Наталії Седлецької, що редакцією програми було розцінено як тиск на незалежного журналіста. Генпрокурора закликали дати пояснення з цього приводу в прямому ефірі.

У ГПУ повідомили, що такий дозвіл отримали у зв'язку з розслідуванням у справі проти глави НАБУ Артема Ситника. Як повідомлялося, ГПУ підозрює Ситника в розголошенні матеріалів досудового розслідування, розкриття державної таємниці та попередження про проведення обшуків.

Сьогодні стало відомо, що ГПУ також отримала доступ до телефону журналістки видання Новое время Христини Бердинських.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: