ГПУ визначила для «Київстару» терміни надання інформації з телефонів Седлецької та Бердинських

Читать на русском
У ГПУ визначили терміни для компанії Київстар на надання частини даних із телефонів журналісток Наталії Седлецької та Крістіни Бердинських.

Слідчий ГПУ 4 вересня дав два тижні компанії «Київстар» на надання частини даних із телефонів головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької та журналістки видання «Новое время» Крістіни Бердинських.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

НАБУ прокоментувало заяву генпрокурора про вивезення серверів «Київстару»В Антикорупційному бюро спростовують заяву керівника Генпрокуратури про вивезення усіх серверів мобільного оператора.

Така вимога з’явилася всупереч закликам міжнародних правозахисних і журналістських організацій, а також заяв Євросоюзу та ОБСЄ не робити цього.

У листі слідчого Руслана Іжука, який очільник ГПУ Юрій Луценко продемонстрував під час зустрічі з депутатами 5 вересня, кінцевим терміном надання затребуваних в оператора даних із мобільних обох журналісток вказано 18 вересня, хоча термін дії самої ухвали спливає пізніше – 27 вересня.

Крім цього, в листі йдеться про те, що «наразі» слідчий витребує інформацію лише про місце перебування телефонів протягом 17 місяців у межах дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

За словами голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова Вікторії Сюмар, яка була присутня на зустрічі з генпрокурором, Юрій Луценко заявив, що таким зверненням слідчий усе-таки обмежив рівень втручання у діяльність журналістів.

«Генпрокурор повідомив нам, що слідчий буквально вчорашнім зверненням обмежив оцей рівень втручання в діяльність журналіста не періодом у 17 місяців, а територією. Зокрема, де розташоване НАБУ. Й інші зустрічі журналіста не будуть підпадати», – цитує вона очільника ГПУ.

Адвокати наголошують, що місце перебування журналісток, ще й протягом такого тривалого часу, є надзвичайно чутливою інформацією, отримання силовиками доступу до якої засудили громадськість і міжнародні інституції.

«Такий лист слідчого до оператора зв'язку є початком фактичного виконання ухвали. Замість того, щоб дати підлеглим вказівку взагалі не виконувати ухвали, генеральний прокурор санкціонував «добровільні обмеження», які взагалі не означають, що вже буквально завтра слідчий не передумає й не схоче отримати повний доступ до всієї інформації, зазначеної в ухвалі суду. Зрозуміло, що громадськість взагалі не буде повідомлена про це», – зазначає адвокат Анатолій Попов.

Наразі слідчий запитав обмежений обсяг даних, проте сам лист містить застереження про те, що це лише на цю мить. За словами адвоката, це означає, що фактично генпрокуратура зробила відволікальний маневр, щоб «приспати обґрунтоване обурення громадськості» щодо порушення прав журналіста.

Раніше низка правозахисних і медійних організацій оприлюднили заяву, в якій наголосили, що дії прокурора й судді мають стати предметом дисциплінарного розгляду.

На тому, що українська влада має поважати право журналістів на конфіденційність джерел, також наголосили в ОБСЄ та платформі Ради Європи.

Також ЄС та США висловили побоювання, що такі рішення суду можуть мати несприятливий вплив на свободу преси.

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької. В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016 до листопада 2017 року й до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

У Генпрокуратурі запевняють, що дані з телефону журналісток необхідні слідству для розслідування «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

5 вересня журналістка Крістіна Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

Детективи Національного антикорупційного бюро не вилучали сервери мобільного оператора «Київстар», про що на зустрічі з народним депутатами заявляв генеральний прокурор Юрій Луценко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: