У Швеції виступили проти Nord Stream 2

Читать на русском
Більшість шведських парламентарів виступили за припинення будівництва газопроводу Північний потік-2.

Більшість шведських парламентарів виступили за припинення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила радіостанція Sveriges Radio.

«Північний потік-2»: віце-прем’єр розповіла про перемовини з європейськими державамиУкраїна ніколи не погодиться на реалізацію Північного потоку-2, а європейські політики сприйняли позицію Києва. Коментар в інтерв'ю для Слово і Діло.

Депутати наполягають на тому, що ЄС має втрутитися в проект газопроводу, частина якого має пройти через територіальні води Швеції.

Колишній міністр оборони, уповноважений Помірної коаліційної партії з питань ЄС Карін Енстрем вважає, що «Північний потік-2» матиме негативний вплив на довкілля та безпеку.

Шведські парламентарі також підкреслюють, що ЄС планує збільшити частку «зеленої» енергетики, а будівництво «Північного потоку-2» й залежність від газу веде до протилежного.

Крім того, як відзначив євродепутат від шведської Християнсько-демократичної партії Ларс Адактуссон, йдеться про безпеку. Шведські партії не хочуть збільшення російської активності на узбережжі країни.

«Росія не дотримується міжнародного права. Ми бачили, що в Грузії, бачили в Україні й на півострові Крим. Тому важливо знайти інші способи забезпечення виробництва електроенергії, а не залежати від Росії», – підкреслив він.

Нагадаємо, що США та країни Східної Європи є противниками будівництва «Північний потік-2» й вважають, що його реалізація призведе до фактичної деградації української газотранспортної системи та посилення Російської Федерації на газовому ринку ЄС.

«Північний потік-2» – російський газопровід, який будує компанія Nord Stream 2 AG. Єдиним акціонером останньої є «Газпром». Довжина газопроводу складе 1,2 тис. км, а загальна потужність з уже наявним «Північним потоком» – 55 млрд куб. м газу.

«Північний потік-2» проляже вздовж газопроводу «Північний потік» на дні Балтійського моря до німецького міста Грайфсваль, щоб мінімізувати прокачування газу через Україну.

Наприкінці листопада минулого року Данія заблокувала будівництво «Північний потоку-2», ухваливши закон, що забороняє проходження російського газопроводу через її територіальні води. У зв'язку з цим Росія була змушена розробити альтернативний маршрут в обхід цієї країни.

8 грудня «Газпром» заявив про підписання всіх контрактів для будівництва «Північного потоку-2».

Крім того, у грудні «Газпром» отримав частковий дозвіл Німеччини на будівництво «Північного потоку-2».

Наприкінці березня 2018 року Nord Stream 2 AG отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій винятковій економічній зоні. У МЗС України це рішення назвали технічним.

Пізніше Фінляндія повністю дозволила будівництво газопроводу «Північний потік-2» у своїй винятковій економічній зоні.

У червні Швеція видала дозвіл на будівництво та експлуатацію трубопроводу «Північний потік-2» у шведській винятковій економічній зоні в Балтійському морі.

На початку вересня судно Solitaire розпочало роботи з укладання газопроводу «Північний потік-2» у Фінській затоці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: