«Північний потік-2»: віце-прем’єр розповіла про перемовини з європейськими державами

Читать на русском
Україна ніколи не погодиться на реалізацію Північного потоку-2, а європейські політики сприйняли позицію Києва. Коментар в інтерв'ю для Слово і Діло.

Віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в інтерв’ю «Слову і Ділу» повідомила про перебіг переговорів України з іншими європейськими державами щодо «Північного потоку-2.

Климпуш-Цинцадзе розповіла, що Україна погодилася на тристоронні консультації в цьому питанні за участю РФ, однак наполягатиме на тому, щоб майбутній транзит газу з РФ до Європи базувався виключно на європейському праві.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

«Ми зі свого боку виділили енергетику як одну з пріоритетних галузей для взаємодії та співробітництва з Європейським Союзом. Це означає для нас, що ми працюємо зараз над дорожньою картою. Для того, щоб повністю відповідати правилам, які функціонують в Європейському Союзі: як з точки зору ринку газу, так і з точки зору ринку електроенергії. Для того, щоб де-факто вийти на визнання Європейським Союзом України як частини енергетичного ринку Європейського Союзу», – повідомила Климпуш-Цинцадзе.

Після непростого діалогу з ЄС усе ж вдалося досягти того, що європейські політики сприйняли позицію України й готові базувати на ній подальші перемовини. Однак Україна ніколи не погодиться на реалізацію «Північного потоку-2».

«Ми щодня й надалі будемо протидіяти реалізації цього проекту Російської Федерації, який точно спрямований не на чесну конкуренцію й не має суто економічної складової, а має абсолютно серйозний геополітичний вимір. Дедалі більше наших партнерів поступово це усвідомлюють», – наголосила політик.

Україна веде нерівноцінний аргументаційний діалог із країнами Європейського Союзу й постійно наголошує, що «будівництво «Північного потоку-2» збільшить «залежність країн Європейського Союзу від одного джерела, зменшить спроможність реалізувати завдання диверсифікації джерел, носіїв і транзитерів, і він завжди може бути важливим важелем впливу на політику певної країни, яка пропускає через свої території цей газогін».

Повну версію інтерв’ю Іванни Климпуш-Цинцадзе читайте на аналітичному порталі «Слово і Діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: