«Північний потік-2»: чи має переваги ГТС України та в чому ризик

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Збудувати «Північний потік» можуть до початку 2020 року, хоча планують на 2019-й. Поки все тягнеться, тому в це мало віриться. Скоріш за все, в 2020 році його таки збудують.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи проект «Північний потік-2» та українську ГТС.

На думку експерта, проект збудують до 2020 року, хоча поки складно робити прогнози.

«США запроваджують санкції. Будівництво не починають. Готують труби, море, але поки не почали підводну прокладку. Чекають, що зроблять США», – зазначив він.

На його переконання, наша труба все ж доцільніша.

«По-перше, витрати нижчі. По-друге, з точки зору безпеки, також краща. Якщо щось трапляється, то зупинки не буде, а ремонтні роботи виконати простіше. Підводний трубопровід ремонтам практично не підлягає. Ставку на підводні трубопроводи повністю робити точно не варто», – пояснив Дяченко.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

За його словами, нашу ГТС потрібно тримати хоча б як резервну. Для цього її потрібно наповнювати хоча б на 50 мільярдів кубометрів.

«Наша ГТС працює й на поставку газу на територію України. Але для того, щоб постачати газ на територію України, якщо не буде транзиту, її доведеться розвертати на реверс», – додав фахівець.

За його словами, ГТС працюватиме, але, можливо, не всі гілки, уточнив він.

«Потрібно буде вкладати гроші в її реконструкцію, змінювати режим роботи, але ГТС потрібна. Згодом, можливо, ми посилимо видобуток так, що зможемо самі експортувати. Але це питання не одного дня й навіть року», – констатував експерт.

Цей момент уже прораховувався, навіть з огляду на «Турецький потік» та «Північний потік», підкреслив він.

«Просто закладали зростання споживання газу в ЄС, хоча так і буде, скоріш за все. Тому навіть з урахуванням проектів у нас якийсь транзит буде, ризики лише в обсягах», – резюмував Сергій Дяченко.

Додамо, президент України Петро Порошенко запевняє, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» буде зупинене.

Детальніше про проект «Північний потік-2» та його прихильників – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: