Німецький концерн може вийти з «Північного потоку-2» через санкції США. Проект зупинять?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

По-перше, санкції ще не запроваджені, це лише заяви, а по-друге, навіть якщо гіптотетично санкції будуть, то «Газпром» може впоратися самостійно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи заяву про те, що німецький концерн Uniper вийде з проекту «Північний потік-2» в разі санкцій США.

«Навіть якщо концерн залишить проект, то «Газпром» має достатнє фінансування, а суми не такі й величезні. Їх РФ зможе залучити на ринку, взяти банківські кредити. Тому якщо німецький концерн піде, то нічого критичного не станеться», – зазначив Марунич.

Він нагадав про останні заяви керівництва ФРН, зокрема заяву голови МЗС ФРН про те, що вони взагалі вважають неприпустимими спроби США впливати на реалізацію проекту.

«Настільки вже очевидно, що проект буде реалізований», – додав енергетик.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

За його словами, досі США лише погрожують, але немає жодних обмежень, як і не вийшла ще жодна компанія з цього проекту.

«Навіть якщо всі вийдуть, варто згадати приклад «Турецького потоку». Після того, як «Південний потік» був переформатований, «Турецький потік» реалізовує сам «Газпром». Суб'єкт, який будує «Турецький потік», – стовідсоткова дочка «Газпрому». Нічого не заважає в разі якогось форс-мажору реалізувати, нехай складніше й дорожче, але все самому. Проект у підсумку реалізують, оскільки він принесе вигоду», – пояснив фахівець.

На його думку, немає поки що жодних передумов до того, що проект буде зірваний.

«Реалізації проекту не хоче Україна. Але ми мало на що впливаємо. Так, є опозиція в Європі до цього проекту, але це Польща, країни Балтії, ті країни, які не переважать. Франція, Австрія, Нідерланди – найбільші учасники консорціуму. Поки дії опозиції ні до чого не призвели, хоча вона давно сформована», – резюмував Дмитро Марунич.

Як повідомлялося, фінансовий директор енергетичного концерну Uniper Крістофер Дельбрюк заявив, що втрати від санкцій США переважують для компанії наслідки відмови від роботи з «Газпромом».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: