Рада підтягує «хвости» перед канікулами: за що нардепи голосували цього тижня

Читать на русском
Рада на тижні прийняла важливий закон про національну безпеку й забезпечила запуск роботи Антикорупційного суду.
Слово і Діло

Лише два пленарних тижні залишилися до початку парламентських канікул і депутати почали активно підтягувати «хвости». Закон для запуску Антикорупційного суду, закон про національну безпеку та про валюту були пріоритетними цього тижня й проголосовані були без проблем. Все-таки дуже хочеться нардепам піти у відпустку з чистою совістю. Що ще 19-22 червня відбувалося в Раді – в матеріалі «Слова і Діла».

Вранці у вівторок до Верховної Ради надійшов позначений президентом як невідкладний законопроект для запуску Вищого антикорупційного суду. Спікер парламенту Андрій Парубій відразу направив його до профільного комітету й запланував голосування на четвер. «Завтра на засіданні комітету відбудеться його розгляд, і в четвер ми будемо мати можливість ухвалити цей закон, щоб ще цього року Вищий антикорупційний суд запрацював. Це наше зобов'язання, це продовження нашої роботи зі створення Антикорупційного суду», – сказав він.

Погоджувальна рада: за що фракції готові голосувати 19-22 червняГоловна мета цього пленарного тижня Ради – ухвалити в другому читанні законопроект про національну безпеку.

Роботу депутати почали, як і планувалося на Погоджувальній раді, з блоку питань розвитку культури. Зокрема, був ухвалений законопроект «Про внесення змін до деяких законів України в зв'язку з набуттям чинності законрм «Про державну підтримку кінематографії в Україні», що дозволяє місцевим органам у межах своїх бюджетів встановлювати власні програми підтримки кінематографа. Також депутати проголосували за законопроект, що передбачає посилення відповідальності фізичних та юридичних осіб за порушення законодавства про охорону культурної спадщини.

Однак найцікавіше вранці 19 червня відбувалося, мабуть, під будівлею парламенту. На мітинг зібралися близько тисячі шахтарів, чорнобильців та ветеранів війни в Афганістані. Мітинг вилився в зіткнення з поліцією після того, як протестувальники прорвали оточення й намагалися підійти прямо до будівлі Ради. В результаті інциденту постраждали вісім правоохоронців і двоє активістів. Крім того, двоє осіб були затримані.

Перед вечірнім засіданням профільний комітет розглянув законопроект про національну безпеку і рекомендував ухвалити його в другому читанні. «Нам вдалося досягти повного консенсусу щодо цього закону. Цей консенсус чітко артикульований із комісією ЄС, партнерами США, й текст закону повністю відповідає стандартам НАТО», – зазначив голова комітету Сергій Пашинський.

В Україні готують нові правила для інтернету: чи чекати цензури?21 червня Верховна Рада включила до порядку денного законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері. Детальніше знають експерти.

Рада після обіду почала розгляд питань національної безпеки і оборони. Зокрема, нардепи внесли зміни до низки законів для соціального захисту військовослужбовців у зв'язку із завершенням антитерористичної операції на Донбасі.

20 червня депутати встигли ухвалити лише один законопроект про ратифікацію фінансової угоди (проект «Вища освіта України») між Україною та Північною екологічною фінансовою корпорацією. Решта часу була присвячена розгляду правок до законопроекту про нацбезпеку. Загалом їх було 427, у середу розглянули 196 і продовжили на засіданні в четвер.

У четвер за ухвалення закону про національну безпеку проголосували 248 народних депутатів, 17 виступили проти (більшість – з «Опозиційного блоку»). Ухвалення документа дасть можливість розпочати перехід української армії до стандартів НАТО та Європейського Союзу. «Суттєвим нововведенням стане запровадження парламентського і громадського контролю за Збройними силами й військовими формуваннями – це підсилює демократичні принципи й дає механізми українському суспільству контролювати власну армію. Також пропонуються прозорі механізми фінансування армії, що важливо для громадського контролю», – підкреслив секретар профільного комітету Іван Вінник.

Після цього нардепи ухвалили закон для запуску Антикорупційного суду та зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів». Останній законопроект регулює питання організації й діяльності Антикорупційного суду та гарантій діяльності його суддів. «Ухвалення законопроекту є необхідним і доцільним у зв’язку з ухваленням закону України« Про Вищий антикорупційний суд»для запобігання виникненню законодавчих колізій і успішного початку діяльності ВАС. Законопроектом врегульована оптимізація палат вищих спеціалізованих судів, а також, відповідно до висновків Венеційської комісії від 2017 року, закріплюється певна адміністративна, кадрова та фінансова автономія апеляційної палати Вищого антикорупційного суду», – пояснив заступник голови профільного комітету Сергій Алексєєв.

Ще один важливий законопроект Рада ухвалила ввечері – про валюту та валютні операції. Закон визначає правові засади здійснення валютних операцій, валютного регулювання та валютного нагляду, права та обов'язки суб'єктів валютних операцій та уповноважених установ і встановлює відповідальність за порушення валютного законодавства.

Крім того, депутати включили до порядку денного дуже суперечливий законопроект, згідно з яким Службі безпеки України надається право без рішення суду за допомогою провайдера блокувати доступ до будь-якого інформаційного ресурсу. Підставою для цього може бути вже не лише рішення суду, а й рішення прокурора, слідчого, погоджене з прокурором, або рішення Ради національної безпеки і оборони.

ВР ухвалила закон про створення Антикорупційного суду: як голосували нардепиПарламент ухвалив закон, необхідний для запуску Антикорупційного суду в Україні. Як голосували нардепи – на нашій інфографіці.

У четвер у парламенті також побував генеральний прокурор Юрій Луценко. За словами Парубія, 21 червня мав відбутися розгляд подання на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Олександра Пономарьова. Луценко також повідомив, що регламентний комітет повернув подання на чотирьох депутатів. «Я розцінюю це як небажання передати розгляд подання до сесійної зали. Закон не дозволяє комітету повертати подання генпрокурора, крім двох випадків: якщо подання не відповідає вимогам статті 218, й друге – в разі відсутності достатніх доказів щодо обґрунтування подання разом із висновком комітету на засіданні за участю генпрокурора», – заявив генпрокурор і пообіцяв внести подання пізніше.

Сьогодні в Раді традиційно були присутні члени Кабінету міністрів: обговорили медичну реформу та ціни на газ.

Нагадаємо, профільний комітет Верховної Ради підтримав пропозицію про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: