Депутати хочуть дозволити блокування сайтів без рішення суду

Читать на русском
Верховна Рада включила до порядку денного законопроект 6688 про позасудове блокування сайтів.

Верховна Рада включила до порядку денного законопроект №6688 про позасудове блокування сайтів.

Про це повідомила депутат Верховної Ради Ольга Червакова на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Законопроект внесений нардепами з комітету нацбезпеки і оборони Іваном Вінником, Дмитром Тимчуком, Тетяною Чорновол і має шляхетну назву – «з протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», – повідомила депутат.

На її думку, такими погрозами пропонується вважати «надання впливу на ухвалення рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади або органами місцевого самоврядування, посадовими особами цих органів, об'єднаннями громадян, юридичними особами».

«Автори законопроекту пропонують вважати це частиною «технологічного тероризму», – написала Червакова.

Згідно із законопроектом, Службі безпеки України надається право без рішення суду за допомогою провайдера блокувати доступ до будь-якого інформаційного ресурсу. Підставою для цього може бути вже не лише рішення суду, а й рішення прокурора, слідчого, узгоджене з прокурором, або рішення РНБО.

Штраф для провайдерів – 1% річного доходу, при повторному – 5%.

«Народний фронт», здається, зовсім злетів із котушок. Він протискає цей законопроект вже рік. «Здійснення впливу на органи державної влади» – будь-який громадський контроль або рядовий пікет у разі ухвалення закону будуть тероризмом. А позасудове блокування сайтів – це повернення навіть не до Януковича, а до самого Сталіна! Навіть диктаторські закони 16 січня передбачали необхідність рішення суду для блокування інтернет-ресурсів», – обурюється депутат.

Раніше у Стеця підготували новий список сайтів, які хочуть заборонити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: