Комітет рекомендував Раді ухвалити законопроект про нацбезпеку

Читать на русском
Оборонний парламентський комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект про національну безпеку України.

Оборонний парламентський комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект №8068 про національну безпеку України.

Таке рішення ухвалили під час засідання 19 червня, передає «Слово і Діло».

Навіщо насправді потрібен законопроект про нацбезпеку?У БПП прогнозують, що законопроект про національну безпеку у Верховній Раді може бути розглянутий уже до кінця травня. Навіщо й кому потрібен цей документ.

«Я ставлю на голосування рекомендувати Верховній Раді підтримати за основу та в цілому законопроект у другому читанні 8068 в редакції, яка вам роздана, й із правками, які озвучив Вінник. Друге – секретаріату в разі позитивного голосування остаточну редакцію законопроекту рекомендувати у Верховній Раді вивісити на сайт», – сказав голова комітету Сергій Пашинський.

Секретар комітету Іван Вінник розповів, які норми містить законопроект.

«Уточнений функціонал СБУ, який обмежувався питаннями боротьби з тероризмом, контррозвідувальної захистом держави, з підривною діяльністю, він фактично зосереджується на питаннях захисту критичної інфраструктури. Ми уточнили деякі визначення щодо сектору безпеки і оборони, чітко розмежували повноваження сил оборони й сил безпеки, уточнили функціонал Нацгвардії, яка в мирний час входить до складу сил безпеки, під час воєнного стану буде керуватися Генштабом і здійснювати заходи та дії з оборони держави», – сказав Вінник.

За його словами, передбачається створення парламентського комітету з нагляду за діяльністю спеціальних правоохоронних органів та органів ыз правоохоронними функціями.

«Він (комітет – ред.) буде представлений різними фракціями парламенту, там буде ротація керівників, він зможе запрошувати керівників відповідних відомств, вони будуть звітувати в питаннях дотримання прав і свобод людини», – зазначив секретар профільного комітету.

Він уточнив, що це дозволить перенести до парламенту дискусію про можливе безпричинне втручання в діяльність бізнесу.

Раніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що парламент має до кінця тижня ухвалити закон про національну безпеку і оборону, оскільки це кінцевий термін перед проведенням саміту НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: