Погоджувальна рада: за що фракції готові голосувати 19-22 червня

Читать на русском

Минулого пленарного тижня Верховна Рада України нарешті закрила питання зі створенням Антикорупційного суду й обранням аудитора Національного антикорупційного бюро. Тепер прийшов час взятися за інше, не менш важливе питання – розглянути в другому читанні законопроект про національну безпеку.

Спікер Ради Андрій Парубій під час сьогоднішньої Погоджувальної ради зазначив, що цей тиждень – крайній термін для ухвалення закону. «Оскільки в липні відбудеться саміт (НАТО – ред.), і нам дуже важливо до саміту продемонструвати, що Україна виконує свої зобов'язання щодо співпраці з НАТО і йде шляхом реформ», – підкреслив він.

Антикорупційний суд та аудитор НАБУ: чим Рада займалася 5-8 червняВерховна Рада цього пленарного тижня ухвалила низку важливих рішень, зокрема проголосувала за створення Антикорупційного суду й обрала аудитора НАБУ.

За словами Парубія, всі правки до другого читання вже узгоджені. Планується, що профільний комітет розгляне законопроект про нацбезпеку завтра, 19 червня, щоб у середу Рада змогла почати розгляд і вийти на ухвалення рішення в четвер.

Крім того, Рада планує розглянути блок питань культури, з нього й почнеться пленарний тиждень. У блок входять шість законопроектів. Також на порядку денному питання, пов'язані з ветеранами антитерористичної операції, й блок питань щодо захисту дітей (його мали розглянути ще до 1 червня).

Фракції «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» підтримали розгляд законопроекту про нацбезпеку. У БПП також попросили прискорити підготовку до другого читання президентського проекту закону про валюту, а в «Народному фронті» закликали прем'єр-міністра Володимира Гройсмана створити в структурі виконавчої влади єдиний орган, який відповідатиме за державну політику в сфері зовнішньої трудової міграції.

Олег Березюк від «Самопомочі» під час Погоджувальної ради говорив про дороги та енергетику, а також закликав президента України Петра Порошенка призупинити дію постанови уряду про приватизацію 75% «Турбоатома».

Законопроекти депутатів ухвалюють значно рідше, ніж президента та КабмінуЗа час роботи Верховної Ради VIII скликання український парламентар пропустив кожне п'яте голосування, а в третині випадків узагалі не голосував.

«Опозиційний блок» вимагав перенести на ранкове засідання у вівторок законопроект, що стосується фінансового забезпечення державного сектора вугільної галузі. «Тому що, згідно з нашою інформацією, всі шахтарі збираються завтра їхати сюди й домагатися погашення заборгованості та відновлення справедливості, щоб їм виплатили зарплату за те вугілля, яке вони вже відвантажили споживачам, а заборгованість є», – заявив голова фракції Юрій Бойко. Він також закликав Парубія внести до парламенту законопроект про зміну виборчої системи.

Радикальна партія на Погоджувальній раді озвучила низку пропозицій щодо здешевлення ліків в Україні. «Перше – це скасування податку на додану вартість на ліки. Друге – розширення переліку безкоштовних ліків, вартість яких частково компенсується державою за програмою «Доступні ліки». І збільшення витрат на фінансування програми принаймні вдвічі. Третє – встановлення граничних цін на ліки від імпортера, виробника до аптеки», – розповів представник фракції Віктор Галасюк.

Віктор Бондар заявив, що «Відродження» планує вносити законодавчі ініціативи, які запроваджують пряму матеріальну відповідальність людей, що підписали рішення про проведення обшуків бізнесу.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в Україні в четвер, 14 червня, набув чинності закон про Вищий антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: