Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юрій Шаповалов

Читать на русском
Нардеп Шаповалов не виконав жодної своєї обіцянки. До кінця каденції йому потрібно втілити в життя 80 відсотків своїх передвиборчих програмних запевнень.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юрій Шаповалов (депутатська група «Відродження»).

Незважаючи на те, що Шаповалов – нардеп із досвідом, оскільки з 2012 до 2014 року він був у парламенті VI скликання, а потім отримав депутатський мандат, пройшовши до парламенту за одномандатним виборчим округом №146, за весь цей час він не виконав жодної своєї обіцянки. Якщо брати каденцію нинішнього скликання, то в Шаповалова, як і раніше, немає жодної виконаної обіцянки і є одна провалена. Ще 8 із 10 запевнень, шо дав нардеп, йому потрібно встигнути втілити в життя протягом року, що залишився до наступних виборів. Причому всі ці обіцянки є передвиборчими й записані в його програмі.

Юрій ШаповаловНародний депутат України

Єдиний намір, який він озвучив у пресі, – вступити до складу правлячої коаліції – Шаповалов провалив, щойно обрався на позачергових виборах у 2014 році.

«За час кампанії я отримував запрошення від різних сил, які мають сформувати майбутню коаліцію. Але я хочу залишити за собою позицію позапартійного депутата. Так, я вступлю до провладної більшості, основою якої будуть «Блок Порошенка» та «Народний фронт». Питання в тому, якою буде конфігурація та принципи взаємовідносин всередині, яку роль у ній гратимуть незалежні депутати. Поки йдеться про розподіл квот в уряді та Верховній Раді між основними гравцями. Я відстоюватиму позиції, з якими йшов на вибори. Перш за все в нас дуже складна ситуація з бюджетом Кременчука. У мене є пропозиції до держбюджету 2015 року, які, я сподіваюся, будуть враховані. Це одна з позицій, на якій я наполягатиму при вступі до коаліції», – заявив Шаповалов.

Юрій ШаповаловНародний депутат України
Шаповалов пообіцяв вступити до коаліціїСказано 29 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

27 листопада 2014 року тимчасовий голова Верховної Ради України Володимир Гройсман офіційно оголосив про створення коаліції фракцій «Блоку Петра Порошенка», «Народниого фронту», «Самопомочі», «Батьківщини» та Радикальної партії. Юрій Шаповалов увійшов до складу депутатської групи «Воля народу», яку очолив Ігор Єремеєв.

У жовтні 2016 року Шаповалов вийшов з «Волі народу». Зараз він входить до депутатської групи «Відродження».

Що ж стосується його передвиборчих обіцянок, то більшість із них досі не зрушили з мертвої точки. Так, нардеп не подав жодної законодавчої ініціативи або депутатського запиту щодо очищення Дніпра. Нічого не зробив Шаповалов для вступу України до міжнародних оборонних союзів.

Також Шаповалов пообіцяв реалізувати інфраструктурні проекти з будівництва мостів, доріг і зміцнення дамб. Усе, що він зробив за час каденції, – два роки тому надіслав депутатський запит щодо забезпечення прозорості проведення тендеру та використання 251 млн грн, виділених із держбюджету для ремонту доріг Р60 (Кролевець-Пирятин), Т1716 (Хорол-Піщане), М22 (Полтава-Олександрія) Полтавської області.

Ніяк не проявив себе Шаповалов й у втіленні обіцянки домогтися проведення люстрації правоохоронних органів. Поки закон про очищення влади перебуває на розгляді Конституційного суду, багато звільнених функціонерів часів Януковича через суд відновилися на посадах. У 2015 році заступник генерального прокурора України Віталій Касько повідомив, що до структури місцевих прокуратур фактично не пройшли нові люди, хоча для відбору нових керівників і провели відкритий конкурс. Згідно з даними Управління реформ і якості роботи ГПУ, 71% нових прокурорів складають колишні керівники районних або міських прокуратур, 13% – колишні перші заступники або заступники, 16% – прокурори, які раніше не обіймали керівних посад.

Щодо запевнення домогтися проведення військової реформи, то з п'яти законопроектів на цю тему Шаповалов підтримав чотири, крім проекту закону щодо вдосконалення координації та контролю у сфері національної безпеки і оборони.

Виконання обіцянки домогтися передачі місцевим громадам права на управління природними ресурсами поки більше схоже на напівзаходи. Підтримавши держбюджет-2016, Шаповалов дав старт подальшій фіскальній децентралізації, а отже, й збільшенню повноважень на місцях. Водночас разом із ресурсами місцеві громади мають перебрати на себе відповідальність за частину витрат.

Однак нардеп не голосував за розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням та охороною земель. Документ передбачає підтримку добровільного об'єднання територіальних громад у країні з метою формування органів місцевого самоврядування, здатних до виконання наданих їм повноважень.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Сергій Шахов;

Руслан Богдан;

Оксана Білозір;

Олег Березюк;

Олексій Білий;

Олександр Шевченко;

Андрій Білецький;

Юрій Береза;

Сергій Березенко;

Володимир Бандуров.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: