Чи законно позбавили Януковича звання президента: Порошенко звернувся до КС

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко вважає позбавлення Віктора Януковича звання президента неконституційним.

Президент України Петро Порошенко вважає позбавлення Віктора Януковича звання президента неконституційним.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на портал dubinsky.pro.

Порошенко уже «пересидів» Януковича в кріслі президентаПрезидент України Петро Порошенко сьогодні перебуває при владі 1459 днів. А це рівно на день більше, ніж у втікача Януковича. Хто з гарантів Конституції найдовше пробув у кріслі глави держави, дивіться на нашій інфографіці.

Ідеться про те, що Порошенко написав відповідне звернення до Конституційного суду й офіційно його зареєстрував.

На переконання Порошенка, Верховна рада порушила свої повноваження, коли ухвалювала закон «Про позбавлення Януковича В. Ф. звання президента України».

Петро Порошенко підписав цей закон №144-VIII лише 17 червня 2015 року, через 5 місяців після його ухвалення. І відразу після підписання, 19 червня 2015 року, зробив подання до Конституційного суду щодо конституційності закону України «Про позбавлення Януковича звання президента України».

У поданні Порошенко відзначає, що позбавлення Януковича звання президента України не відповідає ч. 2 ст. 6, ч. 2 ст. 8, ч. 2 ст. 19, ст. 85, ч. 3 ст. 105 Конституції України (є неконституційним).

Аргумент Порошенко – за Конституцією України, звання президента можна позбавити лише на підставі процедури імпічменту, якої не було.

Офіційне звернення Порошенка до Конституційного суду зареєстроване й розміщене на офіційному сайті КСУ.

Нагадаємо, в суді розглядають справи щодо державної зради екс-президента України Віктора Януковича. Янукович офіційно вважається підозрюваним у зазначеній справі з 28 листопада 2016 року.

Також ГПУ порушила кримінальне провадження проти адвокатів Януковича.

Нагадаємо, Януковичу інкримінують три статті Кримінального кодексу України: ст. 111 (державна зрада), ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни); ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: