Чому справа про держзраду Януковича перетворюється на багатосерійний серіал?

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

У нас уже склалася певна традиція, особливості розгляду кримінальних справ, зокрема через свідків, які відмовляються приїжджати до суду або знаходять причини не приїжджати, а судові справи тривають роками. Важко це уявити в США, наприклад.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи продовження розгляду справи про держзраду Януковича після того, як напередодні вкотре свідки сторони захисту не з’явилися.

«Наприклад, у США, якщо свідок не зявився в зазначений термін, це проблема тієї сторони, яка не змогла забезпечити його присутність. Суд йіде далі, попри це. Суд присяжних керується тим, що за три тижні чи місяць має завершити провадження, тому не може переносити кілька разів слухання через те, що хтось із свідків не прийшов. У нас же все складніше», – зазначив Банчук.

Тому в нас роками тривають справи, додав він.

Хоча суд може ухвалити рішення й так, не прибув на допит – проблема сторони захисту чи обвинувачення, уточнив експерт.

«У нас визначені критерії, за якими можна бути відсутнім, але зазначено «інші поважні причини». Суд уже з власних міркувань виходить і вирішує, поважна це причина чи ні. Просто є свідоме небажання свідка прибувати», – підкреслив Банчук.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що Януковича будуть судити заочноСказано 20 лютого 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

За його словами, маємо ми й заходи відповідальності, але потрібно, щоб поліція та прокуратура належно працювали, а також має бути певне навчання суддів.

«Проблема в тому, що навантаження суддів таке, що вони, наприклад, не провели допит у зазначену дату, відклали на потім, коли з’явиться вільний час, а це може бути за місяць. Як судді тримати в голові всі допити, всі свідчення, докази в справі, якщо потрібно сприймати свідчення безпосередньо? Користі від таких допитів і свідчень немає», – пояснив фахівець.

На його думку, потрібно в кримінальних провадженнях визначити, конкретизувати поняття безперервності судового розгляду.

«Слід виключити із закону можливості безкінечних перенесень. Узяв справу – два місяці слухання й вирок. Те, що зараз маємо, шкодить і суддям. Тому що те, в чому вони впевнені зараз, забудеться за певний час. Що свідки говорили півроку тому, які матеріали досліджувались – це все лише затягує процес до невизначеного часу», – наголосив експерт.

Він акцентував, що в розвинених країнах ЄС такого немає.

«У нас зафіксоване правило без переносу судових розглядів – обов’язок свідків з’являтися, але водночас зафіксована купа винятків. Тому сторони цим і користуються, а в результаті справа про держзраду перетворюється на нескінченний серіал», – резюмував Олександр Банчук.

Додамо, з 5 до 8 червня суд мав допитати також екс-працівника охорони Януковича Сергія Бернацького, однак той не зможе приїхати через хворобу.

Як повідомили в суді, з лютого за цей час допитали лише 10 свідків.

За даними «Слова і Діла», два роки тому президент Петро Порошенко пообіцяв, що Віктора Януковича судитимуть заочно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: