Від вимагання до зливу інформації: що не поділили Ситник і Холодницький

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

4 квітня Верховну Раду відвідали директор НАБУ Артем Ситник і керівник САП Назар Холодницький. Під час спілкування з ними нардепи передбачувано торкнулися теми прослушки в кабінеті антикорупційного прокурора. Однак, коментувати факти, наведені в аудіозаписи, глава САП не став, зазначивши, що це – лише нарізка. Холодницький додав, що хоче почути всю аудіозапис і прокоментує кожне слово лише на засіданні кваліфікаційно-дисциплінарної комісії, де будуть розглядати скарги на нього. Щоб не чекати на засідання, спробую коротко розповісти, що ж зафіксувала прослушка в кабінеті антикорупційного прокурора.

Ситник розповів, що зафіксувало прослуховування в кабінеті ХолодницькогоВ Антикорупційному бюро розповіли, що розслідували разом з Генпрокуратурою в кабінеті у Назара Холодницького.

Раніше зі слів директора НАБУ стало відомо, що прослушка в кабінеті Холодницького зафіксувала факти гальмування розслідування кримінальних проваджень, тиску на прокурорів і суддів, слива інформації про майбутні обшуки і підбурювання свідка до дачі неправдивих свідчень. За його словами, в Бюро і раніше підозрювали про такі факти, однак не мали доказів. Для встановлення істини відомство пішло на співпрацю зі скандальним економічним департаментом ГПУ, на керівника якого, за інформацією глави САП, у НАБУ є три кримінальні провадження, в тому числі і про незаконне збагачення.

З власних джерел мені вдалося дістати копію скарги Ситника на Холодницького в Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів. У ній більш докладно описані факти, зазначені вище, з описом конкретних справ. З документа виходить, що спільна слідча група з детективів НАБУ і слідчих ГПУ почала досудове розслідування щодо Холодницького 31 січня, а саме провадження було порушено за фактами можливого незаконного збагачення і вимагання хабара службовими особами САП в квітні 2017 року. За інформацією НАБУ, того ж місяця ГПУ залучила їхніх співробітників до розслідування, надавши доручення провести окремі процесуальні дії. Приблизно в червні почалися негласні слідчі дії і тривали вони протягом 10 місяців, щодо самого голови САП – лише один місяць.

Чи були встановлені можливі факти вимагання хабара або збагачення когось із САП протягом цих місяців – складно сказати, однак сам Холодницький під будівлею ГПУ заявив, що проходить свідком у справі про злив інформації досудового розслідування, що є легким злочином. Він також додав, що початковою кваліфікацією справи було вимагання хабара, і, оскільки таке правопорушення є особливо тяжким злочином, то воно передбачає проведення негласних слідчих (розшукових) дій – у нашому випадку, власне, тієї злощасної прослушки.

А тепер перейдемо до найцікавішого: до так званих «записів Холодницького». Прослуховуючий пристрій було встановлено на початку лютого, приблизно 9 числа, і записували все сказане в кабінеті глави САП до 6 березня. У цей день, за словами самого головного антикорупційного прокурора, він виявив встановлений в акваріумі пристрій. Всього в скарзі згадуються 8 кримінальних проваджень, але почнемо ми з так званої справи аграрного олігарха Олега Бахматюка, про яку я вже частково розповідав.

Avangard і VAB банк

Провадження щодо Avangard НАБУ розслідувало ще в 2016 році. Підставою було нібито заволодіння 1,15 млрд грн службовими особами підприємств агрохолдингу «Авангард» (кінцевий бенефіціар Олег Бахматюк), які, за версією слідства, незаконно були оплачені з держбюджету на рахунки компаній як відшкодування ПДВ у результаті проведення фірмами ряду фінансово-господарських операцій. Грошима вдалося заволодіти завдяки зловживанню службовим становищем чиновниками Державної фіскальної служби.

Цікавим у цій справі стало також затримання детективами НАБУ помічниці судді Солом'янського райсуду Києва, яка зливала інформацію про майбутні обшуки на підприємствах «Авангарду». У цьому епізоді вже направлений обвинувальний акт до суду, на відміну від самої справи «Авангарду», яке, за рішенням заступника голови САП Володимира Кривенка, було передано за підслідністю до Головного слідчого управління Нацполіції ще наприкінці червня. Справу передали до поліцію після того, як в НАБУ вже готувалися висувати підозри деяким фігурантам. Наш співрозмовник зазначив, що САП залишила окремий епізод справи «Авангарду» детективам, вивівши з поля підозри деяких осіб.

Але судячи з інформації з прослушки, в САП вирішили не давати хід і цій справі. 5 березня Холодницький викликав у кабінет прокурора Максима Кравченка, який виконує процесуальне керівництво в справі «Авангарду». Під час розмови Холодницький нібито дав незаконну вказівку Кравченку зібрати нараду у цій справі і незалежно від результатів визначити підслідність за іншим правоохоронним органом.

Привласення коштів VAB Банку: НАБУ отримало доступ до документів НБУСлідчі Антикорупційного бюро продовжують досудове розслідування за фактом привласнення коштів VAB Банку.

Кравченко відповів своєму начальнику, що для зміни підслідності необхідно змінити кваліфікацію справи, а в разі її закриття таке рішення буде негативно сприйнято суспільством. Попри це, Холодницький продовжив вимагати змінити підслідність у цій справі.

Того ж дня глава САП знову покликав до кабінету свого заступника Кривенка і заявив про необхідність терміново змінити підслідність у справі «Авангарду». 6 березня відбулася нарада, за результатами якої були узгоджені подальші слідчі дії, проте 7 березня Кривенко своєю постановою направив вказане провадження знову ж таки до Нацполіції.

Друга справа Бахматюка – щодо видачі Нацбанком ВіЕйБі Банку стабілізаційного кредиту – досі розслідує НАБУ. Щоб дізнатися про майбутні слідчі дії в цій справі, Холодницький викликав до себе процесуального керівника Сергія Козачину, розповів йому, що Бахматюк нібито готується провести мітинг під прокуратурою, і запитав у прокурора про стан справи. Козачина повідомив Холодницькому про деякі майбутні слідчі дії у цій справі. Зазначимо, що 28 березня детективи НАБУ провели обшук, пов'язаний зі стабкредитом ВіЕйБі Банку. Цікаво, чи передадуть і цю справу Нацполіції...

Друг Холодницького і Супрун

Історію про пропозицію хабара в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун у вигляді квартири в житловому комплексі Вишневого «Акварелі 2» також недавно висвітлювали в ЗМІ. Слідство встановило, що хабар Супрун пропонували депутат Чабанівської селищної ради – помічник-консультант народного депутата Олега Ляшка Олег Богачев і мер Вишневого Ілля Діков. За моєю інформацією, в цьому ж ЖК проживає і сам Холодницький.

Як з'ясувалося, заступник директора забудовника – ТОВ «Акварелі Девелопмент Холдинг» Сергій Кафтя є другом глави САП. 1 березня він прийшов у кабінет Холодницького, де його попередили про майбутні обшуки. Також глава САП розповів Кафті про саме розслідування і попросив його дати неправдиві свідчення: заявити, що той не знає про квартиру Супрун і що житло вимагав мер Вишневого. Холодницький також додав, що допоможе йому розібратися з Діковим.

Після цього глава САП викликав у кабінет прокурора Романа Симківа, який провів допит Кафті. Під час слідчої дії Кафтя розповів Симківу те, про що його просив Холодницький, промовчавши про те, що до нього звертався мер Вишневого і вимагав квартиру, а також про розмову з самим главою САП на цю тему.

Незабаром детективи НАБУ погодили у одного з прокурорів САП чотири клопотання про обшуки в цій справі, в тому числі і в офісі ТОВ «Акварелі Девелопмент Холдинг», а також про проведення додаткового допиту детективами НАБУ Сергія Кафтю. Дізнавшись про це, глава САП попросив свого заступника Кривенка зателефонувати до Солом'янського райсуду Києва, щоб там не розглядали клопотання детективів. Той пообіцяв, що подзвонить заступнику голови суду Тарасі Оксюті і скаже, що на клопотаннях не та печатка та їх поки не потрібно розглядати. Через деякий час детективу НАБУ в суді повідомили, що не можуть ухвалити остаточне рішення у його клопотаннях, оскільки їм дзвонив заступник голови суду Оксюта і заявляв про якісь помилки в клопотанні, про що йому розповів Кривенко. Пізніше до суду прийшов прокурор САП і спробував повернути клопотання позапроцесуальним способом, а також безпосередньо під час судового засідання.

Холодницький того ж дня викликав Симківа і розповів йому, що його друга Кафтю повторно допитували в НАБУ без його відома. У відповідь прокурор САП заявив, що якби заступник директора «Акварелі Девелопмент Холдинг» розповів САП про виклик до Бюро, то його попросили б не йти на допит. Холодницький зажадав від Симківа, щоб той покарав детективів НАБУ, використовуючи всі можливі інструменти впливу. Як покарали детективів НАБУ можна тільки здогадуватися...

Справи Логвинського

9 лютого кабінет Холодницького відвідав народний депутат Георгій Логвинський. Як відомо, НАБУ розслідує три кримінальні провадження, в яких вивчається питання можливої ​​причетності нардепа до них. Перше провадження стосується заволодіння майном ТОВ «Бельведер Україна» на приблизну суму в 40 млн грн. Друге – історія про обшуки в Міністерстві юстиції і справі ТОВ «Золотий мандарин ойл», про яке я також розповідав. Остання справа стосується заволодіння майном Банку Столиця.

Під час розмови Холодницький розповів Логвинському, що справу ТОВ «Золотий мандарин ойл» він повністю контролює і повідомить нардепу про подальші слідчі дії. Як стало відомо, в цій справі фігурують перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька і колишній Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Борис Бабін, які нібито зловживаючи службовим становищем на виконання рішення ЄСПЛ перерахували заборгованість «Київенерго» фірмі, пов'язаній нібито з нардепом.

Однак, за словами глави САП, він не бачив «загроз» для Логвинского, але закрити справу поки не може. Після розмови Холодницький запросив до кабінету прокурора Козачину і почав розпитувати про слідчі дії в березні в справі ТОВ «Золотий мандарин ойл». Глава САП заявив Козачині, що справу Банку Столиця необхідно відкласти, але продовжити розслідування, а щодо проваджент про «Бельведер Україна» і «Золотий мандарин ойл» необхідно ухвалити рішення в березні. Холодницький зазначив, що без «супердоказів» руху в цих справах не буде.

Корчак, авто і паркомісця

Справа про придбання паркомісць: НАБУ допитало КорчакРаніше НАБУ заявляло, що вже викликало Наталю Корчак на допит в якості свідка. Але вона не була.

Історія про екс-голову НАЗК Наталії Корчак також спливла на записах глави САП. Відзначається, що НАБУ веде розслідування за фактом декларування недостовірної інформації Корчак в декларації за 2016 рік, а саме використання автомобіля Skoda Octavia, який зареєстрований на свекруху екс-глави САП. За інформацією НАБУ, у них є докази, що Корчак користувалася вищевказаним майном в 2016 році. Також в Бюро збиралися отримати тимчасовий доступ до деяких документів приватного готелю в Івано-Франківській області, де Корчак перебувала разом з чоловіком.

20 лютого відповідне клопотання НАБУшники направили прокурору САП Довганю для узгодження. На наступний день Довгань прийшов в кабінет Холодницька. Він розповів, що детективи належним чином задокументували факт користування екс-главою НАЗК незадекларованим автомобілем і наполягав на узгодженні такого клопотання. Але глава САП заявив прокурору, що він не тим займається. Після чого, заступник голови САП Кривенко повернув це клопотання детективам без узгодження з поясненням, що Холодницький не бачить доцільності такої слідчої дії.

Труханов і компанія

Одна з останніх гучних історій – затримання мера Одеси Геннадія Труханова, його заступника Павла Вугельмана та інших за підозрою в розтраті 185 млн грн на покупку будівлі збанкрутілого заводу «Краян» – також відображені в аудіозаписі.

7 лютого в кабінеті Холодницького відбулася розмова з його заступником Кривенком про коло осіб, яких планують притягнути до кримінальної відповідальності. Глава САП під час спілкування з Кривенком розповідав про переміщення фігурантів справи: хто і куди виїхав. Схоже на те, що Холодницький у розмові хотів вивести з-під підозри Труханова і Вугельмана, повідомивши, що потрібно працювати щодо решти. Однак Кривенко повідомив, що згідно із законом так не вийде і необхідно повідомляти про підозру й іншим. У результаті глава САП та його заступник домовилися працювати по всім, окрім мера Одеси.

У НАБУ підтвердили підозру Труханову, ще трьох затрималиВ Антикорупційному бюро підтвердили інформацію про пред'явлення підозр чиновникам Одеської міськради у справі будівлі нової мерії.

Попри цю розмову, в результаті слідчих дій детективи НАБУ повідомили про підозру всім фігурантам розслідування. Водночас, Труханову і Вугельману суд визначив більш м'який запобіжний захід, ніж іншим підозрюваним. Обґрунтовано це позицією САП – стверджувати не можна, але сама розмова головного антикорупційного прокурора з його заступником змушує задуматися про об'єктивність дій керівництва САП в цій справі та її представлення в суді. Та й не тільки в цій, а й у інших, описаних вище.

На підтвердження цих слів у прес-службі НАБУ оприлюднили частину записаних розмов в кабінеті Холодницького (дивіться нижче). Правда, хто залишиться у виграші від цього конфлікту? Сама ця історія не додає балів Україні перед Заходом. Чи є вона перемогою для директора НАБУ? Теж досить спірне твердження, оскільки після можливого відходу Холодницького, роботу Бюро можуть заморозити, оголосити новий конкурс на керівника САП, що може затягнутися. А в цей час функції головного антикорупційного прокурора візьме на себе сам генпрокурор або його заступники, що ніяк не сприятиме незалежності антикорупційного бюро. Від цього можуть виграти деякі провладні нардепи, які знову згадали про аудит Бюро й можуть використовувати його в своїх цілях.

Фрагменти розсекречених матеріалів негласних слідчих дій стосовно Керівника САПNABU

Олег Новіков, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: