Обшуки НАБУ в Мін'юсті: стали відомі подробиці справи

Читать на русском

Працівники Антикорупційного бюро провели обшуки в Мін'юсті в справі про повернення мазуту Київенерго приватними фірмам.
Національне антикорупційне бюрофото: «Слово і Діло»

Детективи Національного антикорупційного бюро в п'ятницю, 8 грудня, провели обшуки в будівлі Міністерства юстиції в справі про заборгованість «Київенерго» перед приватною компанією, в якої був узятий на зберігання мазут загальною вартістю понад 54 мільйони гривень.

Про це йдеться в одному із судових рішень столичного суду, пише «Слово і Діло».

Передісторія

Як стало відомо, ще в 2009 році Господарський суд міста Києва зобов'язав «Київенерго» повернути ТОВ «Золотий мандарин ойл» майже 25 тонн мазуту загальною вартістю 54,2 млн грн, який перебував у «Київенерго» на зберіганні з 2008 року. Після виграшу суду про повернення мазуту в «Київенерго» заявили, що не можуть повернути його, оскільки він зберігається в резервуарах, з яких його неможливо перелити в цистерни.

Згодом, того ж 2009 року, ТОВ «Золотий мандарин ойл» погодилося на грошову компенсацію в розмірі вартості мазуту. Госпсуд Києва наприкінці весни 2009 року видав наказ про стягнення зазначеної суми з «Київенерго». За інформацією детектива, термін пред'явлення наказу до виконання перервався в зв'язку з наданням судом розстрочки виконання рішення двічі в 2015 році.

Обшуки в Мін'юсті: рятували докази - відеоДетективи Національного антикорупційного бюро ведуть досудове розслідування за фактом можливого зловживання службовим становищем чиновниками Міністерства юстиції. Обшуки були проведені, щоб врятувати докази.

Своєю чергою «Золотий мандарин ойл» ще в 2013 році звернувся до Європейського суду з прав людини в зв'язку з нестягненням органами Державної виконавчої служби суми в 54 млн грн. На початку 2015 року ЄСПЛ звернувся з листом до урядового уповноваженого з прав людини, в якому просив висловити позицію уряду щодо низки справ, у тому числі за позовом ТОВ «Золотий мандарин ойл». Після отримання листа в. о. урядового уповноваженого з прав людини Борис Бабін систематизував інформацію у справі мазуту ТОВ «Золотий мандарин ойл», вказавши, що в судовому порядку доведене зарахування зустрічних однорідних вимог на загальну суму майже 16 млн грн між компанією та «Київенерго». Таким чином, загальна сума заборгованості, що підлягає стягненню з «Київенерго», становить понад 38 млн грн.

Також детектив вказав, що в 2015 році новопризначеному урядовому уповноваженому з прав людини Борису Бабіну надійшов лист в інтересах ТОВ «Золотий мандарин ойл» з пропозицією мирного врегулювання спору, який виник між сторонами, аргументуючи, що в разі згоди, держава буде змушена сплатити суму вартості мазуту в розмірі 158,8 млн грн через інфляцію. Урядовий уповноважений із прав людини ухвалив декларацію про мирне врегулювання спору. Наприкінці грудня 2015 року Бабіна звільнили рішенням Кабінету міністрів.

Після цього в першому кварталі 2016 року Мін'юст трьома платежами перевів ТОВ «Золотий мандарин ойл» 99,18 млн грн – два платежі по 44,99 млн грн на рахунки в банках «Преміум» і «Південний», а ще одна транзакція становила 9,18 млн грн, хоча заборгованість становила загалом понад 38 млн грн. У Мін'юсті кажуть, що сплатили точнісінько 54 млн грн, а перша транзакція не була здійснена через ліквідацію банку, в якому був рахунок ТОВ ЗМО.

Крім того, Мін'юст відправив 850 тисяч гривень ще одній компанії, яка фігурує в цьому розслідуванні, – Торговий дім «Ресурси».

Що сьогодні

Крім витребуваних документів у Мін'юсті та обшуків, детективи НАБУ також подали клопотання про доступ до речей і документів «Київенерго», а саме договорів поставки вище згадуваного мазуту, листування фірм із «Київенерго», інвентаризації та інших документів. Ще одне клопотання детектива стосувалося реєстраційної справи ТОВ «Золотий мандарин ойл», яке перебуває на зберіганні в Солом'янській районній державній адміністрації в місті Києві. Обидва прохання задоволені судом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: