У НАБУ підтвердили підозру Труханову, ще трьох затримали

Читать на русском
В Антикорупційному бюро підтвердили інформацію про пред'явлення підозр чиновникам Одеської міськради у справі будівлі нової мерії.

Детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру голові Одеської міської ради Геннадію Труханову, його заступнику Павлу Вугельману, директору департаменту комунальної власності Олексію Спектору і голові комісії міськради з питань комунальної власності Василю Шкрябаю.

Таку інформацію журналісту «Слова і Діла» підтвердили в прес-службі НАБУ.

«Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили Одеському міському голові про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч.5 ст.191 КК України. Повідомлення про підозру здійснено за дорученням керівника САП Назара Холодницького, який і підписав вказаний процесуальний документ. Також про підозру повідомлено ще трьом посадовцям мерії міста: заступнику мера, директору департаменту комунальної власності та голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради», - зазначили у відомстві.

Процесуальну дію вчинено в порядку ст. 278, ст. 135 КПК України (оскільки місце знаходження зазначених осіб наразі не встановлено) в рамках розслідування кримінального провадженні за фактом заволодіння коштами місцевого бюджету Одеси. Наразі вживаються необхідні заходи для встановлення місця перебування підозрюваних та, у випадку їх відсутності, вирішуватиметься питання про оголошення їх у розшук.

Крім того, 13 лютого в ході проведення слідчих дій в тому ж кримінальному провадженні в порядку ст. 208 КПК України затримано ще трьох осіб (одна посадова особа мерії Одеси і двох фізичних осіб-керівників компанії). Швидше за все, мова йде про заступника директора департаменту комвласності Володимира Радіонова, колишнього директора ТОВ «Девелопмент Еліт» Петра Загодіренка і представника офшору Valton Group LP Ігоря Кравченка. Ще одній особі - оцінювачу - директору ПП «Брокбізнесконсалт» Галині Богдановій повідомили про підозру у вчиненні злочину за ч 5 ст.191, ст. 365-2 КК України.

«Зауважимо, що ухвали про проведення обшуків у згаданих посадових осіб детективи НАБУ отримали ще 18-19 грудня 2017 року. Однак уже 19-20 грудня 2017 року троє службових осіб мерії виїхали за кордон і з того часу під різними приводами не повертались, ймовірно, з метою переховування від слідства. На початку січня 2018 року за кордон виїхав і голова постійної комісії міськради», - додали в НАБУ.

Усі зазначені особи, на думку слідства, причетні до схеми із завдання збитків місцевому бюджету Одеси. Так, у вересні 2016 року Одеська міська рада придбала будівлю, яка раніше належала заводу «Краян», за 185 мільйонів гривень у «Девелопмент Еліт», яке на початку 2016 року саме придбало цей комплекс на аукціоні, організованим ліквідатором держпідприємства, за 11,5 млн грн.

«Отримані від міської влади кошти, фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої наразі перебуває в зоні АТО. Проте детективи НАБУ та прокурори САП запобігли цій спробі легалізації й домоглися накладення арешту на рахунки приватної компанії-продавця будівлі. З того часу постійно вчиняються спроби зняття арешту з рахунків, в тому числі шляхом раптової зміни ціни договору у січні 2018 року», - підкреслили в Бюро.

Як відомо, жовтні-грудні 2017 року депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко, який, за версією слідства, є бенефіціаром компанії-продавця згаданої будівлі, разом із ще однією особою запропонували співробітнику НАБУ неправомірну вигоду в розмірі 500 тисяч доларів в обмін на зняття арешту з рахунків «Девелопмент Еліт». Депутату та його спільнику Генеральною прокуратурою України повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч.3 ст. 369 Кримінального кодексу України («Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі»).

Нагадаємо, суд переніс розгляд арешту грошей «Девелопмент Еліт» у зазначеній справі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: