Парасюк, відмовивши правоохоронцям в огляді, вказав депутатам, де вони схалтурили в законі

Читать на русском
Народні депутати так поспішали узаконити в Раді рамку металошукача, що забули внести зміни до закону про статус народного депутата.Тепер можуть почастішати сутички між депутатами та охоронцями будівлі парламенту.
Слово і Діло

Не встигло ще так би мовити засохнути чорнило на новому законі, який прийняли народні депутати у вівторок, 20 березня щодо порядку доступу до парламенту, який узаконює проходження депутатів через рамку металошукачів, як Володимир Парасюк зчинив скандал. Нардеп погодився пройти через рамку металошукача, але той постійно пікав. Тому Парасюка попросили пройти до окремої кімнати для більш детального огляду. Але тут терпець Парасюку урвався і він, вимагаючи змінити закон, який порушує його повноваження, як народного депутата, прорвався до Верховної Ради повз правоохоронців.

Зрештою, праві і правоохоронці, які виконували вимоги нового закону, так і Парасюк, посилаючись на закон «Про статус народного депутата», вважає експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

«Парасюк мав право відмовитися, щоб його оглянули правоохоронці. Коли приймали Закон «Про внесення змін до закону України «Про державну охорону органів державної влади» чомусь зразу ж не внесли зміни до Закону України «Про статус народного депутата». А цей закон передбачає, що доглянути чи обшукати народного депутата можна тільки після того, як Верховна Рада дасть згоду на його притягнення до кримінальної відповідальності», – пояснив юрист.

Чому депутати носять до сесійної зали зброю та як урегулювати питання?Спікер ВР запропонував ухвалити закон, що забороняє нардепам входити до парламенту зі зброєю. Навіщо нардепи приносять до сесійної зали зброю та що з цим робити?

Що стосується нового закону, то він передбачає, що до будівель, де працюють Верховна Рада, президент, Кабінет міністрів, а також де працюють інші органи державної влади України, щодо яких здійснюється державна охорона, не допускаються особи з холодною або вогнепальною зброєю, крім осіб, які, згідно з цим законом, здійснюють державну охорону відповідної будівлі. Також цей закон унормовує питання проходження нардепами рамки металошукача у будівлі парламенту.

«Оскільки цей новий закон був прийнятий пізніше, то правоохоронці спираються на нього. Адже зазвичай, коли виникає правова колізія, то послуговуються тим законом, який був прийнятий пізніше. Що й зробили правоохоронці у Верховній Раді. Але й народні депутати можуть відмовлятися від догляду, спираючись на Закон «про статус народного депутата»,– пояснив експерт.

За словами Москалюка, головне науково-експортне управління звертало увагу на те, що законопроект про «охорону держорганів» можна було прийняти в першому читанні, але спершу внести зміни й до Закону «Про статус народного депутата», щоб не було суперечностей між нормами. Чому депутати цього не зробили не зрозуміло. Поки вони не виправлять власні помилки, періодично будуть виникати суперечки між нардепами та охоронцями парламенту.

Чому депутати носять до сесійної зали зброю та як урегулювати питання читайте тут.

Раніше журналісти «Слова і Діла» з'ясували, які ризики для влади приховані в питанні дозволу на володіння зброєю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: