Вибори-2019: хто вже зібрався йти в президенти та до Ради

Читать на русском
Слово і Діло розбиралося, хто з політиків уже зібрався балотуватися в президенти України або до парламенту.
Слово і Діло

За рік в Україні відбудуться вибори президента, а за півтора – до Верховної Ради. До початку передвиборчої кампанії ще далеко, але потенційні кандидати вже почали заявляти про свої амбіції. Або, навпаки, про їх відсутність. «Слово і Діло» зібрало обіцянку політиків про їхню можливу участь у виборах.

Першим обіцяв не балотуватися на посаду президента України народний депутат Семен Семенченко. «У мене є своя ділянка роботи. Сподіваюся, що у військовій сфері зможу зробити те, що запланував», – розповів нардеп минулого літа.

Президентських амбіцій немає в секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова. «Я працював президентом, мені не сподобалося, спати не можна, колосальне навантаження, тому я не планую брати участь як кандидат у президенти і не планую очолювати будь-який штаб», – заявив він у лютому. Нагадаємо, що Турчинов виконував обов'язки президента в лютому-червні 2014 року.

Не хоче йти в президенти й прем'єр-міністр Володимир Гройсман: «У мене завжди є готовність до відповідальності, але у мене немає жодного бажання й жодних планів балотуватися в президенти України». При цьому про бажання взяти участь у парламентських виборах прем'єр повідомив ще наприкінці лютого. За його словами, він братиме участь, щоб «боротися за проведення конкретних необхідних рішень». Однак Гройсман не уточнив, чи буде балотуватися самостійно, чи в складі якоїсь політичної сили.

Як змінювалась електоральна підтримка Порошенка за роки президентстваСлово і Діло аналізувало, як змінювався рейтинг президента України Петра Порошенка в 2014-2017 роках.

Планує балотуватися в президенти депутат Надія Савченко: «Я вам сказала, напевно, иого ж дня, коли вийшла (з в'язниці в Росії – ред.), або на першій своїй прес-конференції. Так, я буду балотуватися в президенти України. Я не та людина, яка змінює своє слово. Я буду». Як це в Савченко може вийти, поки незрозуміло, адже сьогодні Верховна Рада зняла з неї депутатську недоторканність і дозволила її арешт. Нардепа вже затримали співробітники Служби безпеки України.

Точно не братиме участі в парламентських виборах-2019 президент України Петро Порошенко. Про це він повідомив під час своєї прес-конференції 28 лютого й назвав це «сенсаційною новиною». А ось рішення про участь у президентських виборах, за словами Порошенка, він ухвалить після початку виборчої кампанії.

КМІС оприлюднив президентський рейтинг: реакція соцмережНовий президентський рейтинг, опублікований Київським міжнародним інститутом соціології, викликав суперечки в соцмережах.

Не хоче брати участь у виборах міністр соціальної політики Андрій Рева. «Я особисто не планую брати участь у виборах. Я і в уряді працюю лише тому, що мені Володимир Борисович запропонував це зробити. Я залишив у Вінниці свою сім'ю, тижнями не бачу свого онука. Працюю в міністерстві по 12-14 годин на день. І що в сухому залишку? За мною шпигують папараці. Навіщо мені в моєму віці все це?», – так пояснив свій вибір міністр.

Від партії УКРОП на вибори президента Тарас Батенко обіцяв висунути єдиного кандидата. Його оберуть шляхом праймеріз, які стартували на початку березня. Поки в праймеріз беруть участь Віталій Купрій і Олександр Шевченко. А «Опозиційний блок», за словами Олександра Вілкула, висуне кандидата з найвищим рейтингом: «У президенти «Опозиційний блок» буде обов'язково виставляти кандидата. Хто буде найбільш рейтинговим, той і буде кандидатом».

Нагадаємо, згідно з рейтингом КМІС, 24,6% українців проголосували б за Юлію Тимошенко, якби вибори проходили наприкінці лютого.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: