Погоджувальна рада: чим парламент займатиметься цього тижня

Читать на русском

Минулого пленарного тижня народні депутати вирішили низку питань, що «зависли»: змінили омбудсмена, голів Національного банку та Рахункової палати. Однак новий тиждень – нові виклики. На черзі голосування важливого законопроекту з національної безпеки, а може, й за зняття депутатської недоторканності з Надії Савченко. «Слово і Діло» розбиралося, про що сьогодні говорили на Погоджувальній раді та чим парламент займатиметься 20-23 березня.

Вже котрий тиждень Верховна Рада не може затвердити порядок денний сесії. За словами спікера Андрія Парубія, це питання стоятиме завтра першим. Крім того, 20 березня буде розглянутий блок питань бюджетної політики й питання промислової політики та підприємництва. «Важливо, що цей блок, який представлятиме голова комітету, передбачає також і два законопроекти з того переліку законопроектів, які є в нашому плані співпраці з Європейським Союзом щодо підписання Угоди про асоціацію. І важливо, що з п'яти законопроектів, запропонованих комітетом, два є необхідними для співпраці з ЄС», – зазначив Парубій.

Кадрові питання та загроза теракту: що відбувалося в Раді цього тижняСлово і Діло розбиралось, як пройшов пленарний тиждень у Верховній Раді. Була вирішена низка кадрових питань, а Савченко звинуватили в підготовці теракту.

На середу плануються законопроекти щодо ратифікації, на четвер – будівництво та містобудування. Також 22 березня в порядку денному будуть проекти законів щодо реформи парламенту.

Крім порядку денного роботи парламенту, на Погоджувальній раді обговорили також вибори президента Росії, які відбулися 18 березня, зокрема, в окупованому Криму. «Окупант провів так звані вибори президента й на території окупованого Криму. Хочу нагадати, що український парламент ухвалив постанову-звернення до всіх країн вільного світу та міжнародних організацій із закликом не визнавати легітимності виборів президента Російської Федерації 18 березня 2018 року і його подальших рішень, виходячи із загального принципу права», – нагадав Парубій.

Фракції «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту» та «Батьківщини» відзначили неприйнятність проведення російських виборів у Криму. «Верховна Рада має ухвалити відповідну постанову, в якій ми маємо дати належну політичну й правову оцінку фарсу, який у Росії називають виборами президента. Проект постанови №8153, зареєстрований фракцією «Народного фронту», – це невизнання Україною легітимності виборів президента Російської Федерації, їхніх результатів, правових наслідків і, відповідно, актів нелегітимно обраної на цю посаду людини», – заявив лідер НФ Максим Бурбак.

Здати зброю. Депутати розглянуть важливий законопроектУ Раді зареєстрували законопроект про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб, який забороняє входити до парламенту зі зброєю.

Лідер фракції БПП Артур Герасимов наголосив на необхідності вирішити кадрові питання, що залишилися: оновлення складу Центральної виборчої комісії, призначення суддів Конституційного суду та обрання аудитора Національного антикорупційного бюро. Фракція «Відродження» також запропонувала повернутися до призначення членів ЦВК. «Воля народу», своєю чергою, вимагала призначення ще й міністрів аграрної політики та охорони здоров'я.

Про проблеми аграріїв сьогодні говорили представники «Самопомочі», «Опозиційного блоку» та «Батьківщини». «Я також звертаю вашу увагу на те, що наші аграрії зчинили бунт у країні, реальний бунт, проти тих законів, які ухвалює наша Верховна Рада. Ми наполягаємо на ухваленні законопроекту 7403-2, тому що зараз аграрії перекривають дороги, вони скоро прийдуть до Верховної Ради», – зазначила Юлія Тимошенко.

«Опозиційний блок» вимагав розглянути на пленарному тижні питання соціальної підтримки, зокрема підвищення виплат при народженні дитини та постанови, які стосуються переселенців. Юрій Бойко також нагадав, що фракція минулого тижня внесла до Ради постанову про звільнення в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. «Якщо правляча коаліція чи її залишки не хочуть її знімати з посади – голосуйте за неї, але послухайте людей про те, що відбувається сьогодні в медичній галузі в країні», – сказав він.

Рада призначила голову НБУ, Рахункової палати та омбудсмена: що пишуть у соцмережахНа засіданні Ради 15 березня нарешті були розглянуті кадрові питання. Нардепи змінили голову Національного банку, омбудсмена й призначили главу Рахункової палати.

Радикальна партія запропонувала цього тижня заслухати в парламенті НАБУ, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Нацбанк та Міністерство фінансів у справі ПриватБанку. «Минулого тижня, коли розглядалося питання відставки голови Національного банку, прозвучала страшна цифра: майже 6 мільярдів доларів були вкрадені з «Привату» в українців, у вкладників цього банку його колишніми власниками», – сказав Олег Ляшко.

Відзначимо, на брифінгу після Погоджувальної ради Парубій заявив, що законопроект про антикорупційний суд може бути прухвалений протягом квітня. «За моїм попереднім прогнозом, сподіваюся, ми зможемо вийти на ухвалення закону або безпосередньо перед Великоднем, якщо комітет ухвалить рішення, або відразу наступного після свята тижня», – повідомив спікер.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, регламентний комітет ВР розгляне подання на притягнення до відповідальності, затримання та арешт народного депутата Надії Савченко 21 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: