«Розумні» зупинки та Wi-Fi: що обіцяють українські мери з приводу впровадження технологій

Читать на русском
Нові технології в українських містах впроваджуються вкрай повільно. Слово і Діло зібрало, що з цього приводу обіцяли мери.

Україна, на жаль, значно відстає від інших країн в плані впровадження інновацій. Якщо в розвинених країнах вільний Wi-Fi, електронні черги та документи – звична частина життя, то для українців – радше виняток із правил. І якщо столиця ще більш-менш іде в ногу з часом, то в регіонах справа йде значно гірше. «Слово і Діло» аналізує, як українські мери обіцяють впровадити нові технології в інфраструктуру міст.

Найелементарніше, чого не вистачає на вулицях українських міст, – це відеокамери. Те, що вже багато років успішно працює в західних мегаполісах, із перемінним успіхом намагаються впровадити в Україні. Наприклад, ще в 2016 році столичний мер Віталій Кличко пообіцяв встановити централізоване відеоспостереження в Києві (близько 1 тисячі 815 камер). За його словами, нова система зможе навіть розпізнавати обличчя можливих правопорушників. Як повідомили наприкінці 2016 року в КМДА, загалом було встановлено 14 систем відеоспостереження, але технічної можливості для збереження записів систем немає. Таким чином, відеоспостереження повноцінно не запрацювало.

Однак наступного року Кличко серйозно взявся за виконання цієї обіцянки: в 2017 році було встановлено 4 тисячі інтелектуальних камер, а ще 2 тисячі мер пообіцяв. «У Києві вже встановлені 4 тисячі інтелектуальних відеокамер: на мостах, у метрополітені, ключових місцях скупчення людей, на об'єктах соціальної інфраструктури, в школах і дитсадках. До кінця року з'являться ще майже 2 тисячі інтелектуальних камер», – запевняв Кличко. Наразі «Слово і Діло» очікує відповіді на запит щодо виконання цієї обіцянки.

Водночас у Дніпрі минулого року вже встановили 350 відеокамер на головних вулицях і виїздах із міста, як і обіцяв мер Борис Філатов.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий обіцяє запровадити систему відеоспостереження в усіх громадських місцяхСказано 2 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

У деяких інших містах України процес встановлення відеоспостереження на вулицях все ще йде. Мер Львова Андрій Садовий обіцяв до 2020 року запровадити таку систему в усіх громадських місцях і встановити 1,5 тисячі камер. Станом на 26 вересня 2017 року 133 вже запрацювали.

Мер Житомира Сергій Сухомлин у своїй передвиборчій програмі обіцяв створити розгалужену мережу громадського відеоспостереження. Наприкінці грудня минулого року в місті була встановленоа 191 камера (72 – на вулицях і площах, 20 – в установах охорони здоров'я, 70 – у школах, 13 – на зупинках, 16 – на суб'єктах господарювання та ОСББ). У Кропивницькому планують встановити відеоспостереження в громадському транспорті для контролю маршруту руху.

До 2019 року в Чернігові в місцях масового скупчення людей буде встановлено близько 250 камер. Принаймні так обіцяв міський голова Владислав Атрошенко. Крім того, Атрошенко пообіцяв запровадити систему «Розумне місто».

Владислав АтрошенкоМіський голова Чернігова
Атрошенко пообіцяв запровадити систему «Розумне місто»Сказано 28 березня 2017 р.Статус обіцянки: Архів

А в Рівному йде процес облаштування «розумних» зупинок для громадського транспорту. У 2016 році міський голова Володимир Хомко заявив, що загалом їх буде встановлено 10. «Розумна» зупинка буде обладнана електронним розкладом транспорту, безкоштовним Wi-Fi, а також зарядкою для мобільних. Станом на 12 вересня 2017 року їх облаштування продовжувалося.

З появою Wi-Fi зон із вільним доступом до інтернету частково не склалося в Івано-Франківську. В 2016 році мер Руслан Марцінків заявив, що в місті з'являться 13 точок доступу. За фактом до кінця року з'явилося лише 10.

Намагаються в Україні також перевести паперовий документообіг в електронний вигляд. Мер Тернополя Сергій Надал у 2016 році повідомив про намір впровадити систему електронного документообігу, придбати комп'ютерну техніку та необхідне обладнання, щоб забезпечити електронний облік пацієнтів у лікувальних установах.

Олександр СимчишинМіський голова Хмельницького
Симчишин має намір реалізувати проект «Електронний журнал»Сказано 15 серпня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Схожу обіцянку давав Андрій Садовий у своїй програмі «Львів-2020»: «Запровадження електронного управління на всіх рівнях міських структур». Він також обіцяв ввести у всіх лікарнях і поліклініках міста електронну медичну картку.

В Ужгороді планують запровадити електронну видачу довідок у межах проекту «Кабінет ужгородця». «Комплекс послуг, який пропонується в «Кабінеті ужгородця», не є кінцевим, остаточним. Він буде доповнюватися з розширенням їх спектру, розвитком технологій. Наприклад, уже в червні плануємо поширити можливості «Кабінету ужгородця» й на медичні послуги для жителів міста, а згодом – впровадити так звану електронну видачу довідок. Тобто людині не потрібно буде йти до міської ради, чекати в черзі – можна буде зареєструватися в Кабінеті й отримати потрібну довідку», – розповідав мер Богдан Андріїв.

Нагадаємо, в центрі Києва із середи, 10 січня, запрацював безкоштовний Wi-Fi.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: