Вбивство Ноздровської: подробиці розслідування смерті правозахисниці

Читать на русском
Олександра Худяковажурналіст «Слово і Діло»

Перший же день нового року вразив громадськість України гучним убивством: в Київській області знайшли тіло зниклої 29 грудня правозахисниці Ірини Ноздровської. «Слово і Діло» зібрало все, що наразі відомо про інцидент.

Відзначимо, Ноздровська була відома тим, що розслідувала загибель своєї родички в резонансній ДТП. 30 вересня 2015 року її сестру на смерть збив племінник районного судді Дмитро Россошанський, який на момент аварії перебував у стані наркотичного сп'яніння.

Після двох років судових розглядів Россошанського засудили до 7 років позбавлення волі. 27 грудня винуватець ледь не вийшов із-під варти: в Апеляційному суді Київської області адвокат намагався оскаржити вирок і підвести свого клієнта під амністію, використовуючи порушення, допущені судом першої інстанції.

Ноздровська всі ці роки особисто вела справу про загибель сестри. Як стверджували родичі Ірини, вона постійно отримувала погрози від сім'ї Россошанського.

Тіло Ноздровської знайшли в річці

Близькі повідомили про зникнення Ірини Ноздровської 29 грудня. Жінка зникла на шляху з Києва до села Демидів Вишгородського району. Через три дні глава профспілки Міністерства внутрішніх справ України Ілля Кива повідомив, що тіло Ноздровської знайшли в річці.

«Йдуть слідчо-оперативні дії, громадськістю були організовані активні пошуки, й сьогодні планувалося прочісування прилеглих районів, але до цього моменту Національна поліція вже мала інформацію про місцеперебування тіла, про те, що її скинули з мосту в річку, або, можливо, стрибнула вона сама. Але в цій ситуації розглядається основна версія вбивства, пов'язаного з її правозахисною професійною діяльністю», – повідомив Кива.

Стали відомі подробиці вбивства НоздровськоїНа тілі правозахисниці Ірини Ноздровської, яке знайшли 1 січня, було кілька ножових поранень. На Ірині був тільки бюстгальтер. На шиї – колото-різані рани.

На тілі вбитої було кілька ножових поранень, а з одягу на ній був лише бюстгальтер.

«За попередньою версією, вона померла не від утоплення, а саме від завдання колото-різаних ран», – заявив керівник прес-служби Нацполіції Київської області Микола Жукович.

Згідно з експертизою, смерть Ноздровської настала за два-три дні до того, як знайшли тіло.

Аваков і Князєв взяли під контроль розслідування вбивства

Наступного дня після виявлення тіла справа про вбивство була взята на особистий контроль головою Нацполіції Сергієм Князєвим і міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Крім того, під будівлею поліції області відбувся пікет із вимогою покарати вбивць. Після пікету активістка Лідія Гончаренко повідомила, що поліція обіцяла надати охорону дочці й батькам загиблої, а також створити групу з 10 осіб за участю юристів, які контролюватимуть процес.

Вбивство правозахисниці Ноздровської: справа про «кругову поруку» і «тест для суспільства»Справа про вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської має всі шанси стати переломним моментом у відносинах влади та майданівців.

Загалом правоохоронці розглядали чотири основні версії вбивства Ноздровської: її професійна діяльність, вбивство через її розслідування ДТП за участю Россошанського, хуліганство та спроба зґвалтування.

Також поліція допитала колишнього нареченого Ноздровської Віталія Сергеєва.

5 січня заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін повідомив, що вдалося частково відновити перебіг подій дня вбивства правозахисниці. Так, за його словами, смерть настала ввечері 29 грудня. Того вечора Ірина вийшла на станції метро «Героїв Дніпра», сіла, скоріш за все, в маршрутне таксі й доїхала практично до свого будинку. Близько 17 години вечора вона розмовляла з матір'ю, через пару хвилин зафіксоване ще одне з'єднання. Мобільний телефон Ноздровської був увімкнений майже до 19 години 29 грудня. У поліції вважають, що Ірина доїхала від метро додому, де її могли чекати, або вона їхала з убивцею.

Вбивця Ноздровської затриманий

Вже 8 січня директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко заявив, що підозрюваний у вбивстві Ноздровської затриманий. Як уточнив заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв, вбивцею «виявився близький родич злочинця, який збив на автомобілі її сестру й потім завдяки наполегливості Ірини засуджений до кримінального покарання».

За інформацією видання INSIDER, ним виявився батько Россошанського Юрій. «Під час допиту він сказав, що на зупинці (громадського транспорту в селі Демидів) сталася сварка, після чого він дістав ніж і завдав потерпілій удари в шию. Після скоєння злочину він відтягнув її до річки, одяг, на якому залишилися краплі крові, спалив у себе вдома в грубці», – повідомило джерело видання.

Названо ім'я ймовірного вбивці правозахисниці НоздровськоїПідозрюваним у вбивстві правозахисниці Ірини Ноздровської, якого затримали правоохоронці, виявився Россошанський Юрій Вікторович, 1954 року народження.

Затриманому повідомили про підозру. Звинувачення проситиме для нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Як зазначив радник голови МВС Зорян Шкіряк, підозрюваний не кається у скоєному і вважає свій вчинок виправданим.

Як політики піаряться на резонансних вбивствах

Якщо для правоохоронних органів вбивства, що викликали хвилювання в суспільстві, є «головним болем», то для політиків – черговим приводом виставити себе «причетними» до розслідування. Наприклад, із приводу вбивства Ноздровської встиг висловитися нардеп Мустафа Найєм. За його словами, він бачився з сім'єю вбитої та слідчими, які ведуть справу.

Антон Геращенко також не залишився осторонь: у своєму Facebook він підтверджував затримання підозрюваного у вбивстві правозахисниці. Відзначимо, що нардеп активно коментує та надає відомості щодо резонансних кримінальних справ. Наприклад, минулого року Геращенко запевнив, що за вбивство п'яти правоохоронців в Княжичах винним буде винесений судовий вирок.

Свого часу інший нардеп, Дмитро Добродомов, обіцяв зробити все, щоб фігуранти вбивства депутата Кременецької міськради Віталія Ващенка отримали покарання. Досудове розслідування в цій справі ще триває.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» оприлюднило статистику найгучніших замахів і вбивств в Україні за 2016-2017 роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: