Статистика найгучніших замахів і вбивств в Україні за 2016-2017 роки

Читать на русском

30 жовтня за Києвом на залізничному переїзді невідомі обстріляли джип учасників АТО Адама Осмаєва та його дружини Аміни Окуєвої. Окуєва загинула на місці, а Осмаєв зазнав поранень. Злочинцям вдалося втекти...

«Слово і Діло» в подальшому обов'язково стежитиме за перебігом розслідування резонансного злочину. Поки ж пропонуємо вам згадати найбільш резонансні замахи на життя відомих людей, що сталися протягом останніх двох років.

2016 рік почався зі смерті 22 лютого міського голови Старобільська Володимира Живаги, якого знайшли без тями на ґанку міськвиконкому з вогнепальними пораненнями. Згодом в СБУ повідомили про затримання кілера.

Важко знайти того, хто не пам'ятає резонансного вибуху автомобіля в центрі Києва та загибелі журналіста Павла Шеремета 20 липня 2016 року. На жаль, незважаючи на численні обіцянки з боку правоохоронців і ГПУ, винні в організації замаху досі так і не були покарані.

Не можна ткож забути про вбивство посеред білого дня в столиці біля готелю 23 березня 2017 року екс-депутата Держдуми Російської Федерації Дениса Вороненкова, який помер від отриманих поранень на місці події. І лише через рік після кривавих подій Голосіївський суд Києва все ж заарештував на два місяці Ярослава Тарасенка, якого підозрюють у причетності до пострілів.

31 березня також під час вибуху автомобіля, але вже в Маріуполі, загинув полковник СБУ Олександр Хараберюш. Тоді провоохоронці відразу назвали інцидент терактом і через півроку, 31 жовтня, очільник СБУ Василь Грицак на черговому брифінгу назвав прізвище вбивці. Злочинницею виявилася Юлія Прасолова, яка зізналася, що підірвала співробітника служби безпеки за винагороду в 15 тисяч гривень.

І звичайно ж, не можна не згадати, про вибух мопеда 25 жовтня біля телеканалу «Еспресо» в Києві на Солом'янці, під час якого постраждав нардеп від радикалів Юрій Мосійчук, політтехнолог Віталій Бала й мешканка Києва Надія Тарасенко. Також загинули охоронець Руслан Кушнір і колишній працівтник поліції, підполковник Михайло Мормель.

Хоча більшість злочинів іще не розкриті, у низці з них явно простежується «російський слід». Як пише журналіст Максим Кречетов, до розстрілу Аміни Осмаєвої та підриву авто Тимура Махаурі, скоріш за все, причетні люди, наближені до глави Чеченської республіки Рамзана Кадирова – вони вже неодноразово вбивали небезпечних для нього та режиму Путіна чеченців.

Згадавши ці резонансні вбивства, наостанок відзначимо, що в Нацполіції повідомили про збільшення рівня розкриття злочинів за два роки – із 75 до 88%. Також правоохоронці запевняють, що в Україні останнім часом стало менше зареєстрованих вбивств.

Менше з тим протягом останніх двох років Україна кожні кілька місяців (а останнім часом – щотижня) здригається від вбивств і замахів на життя відомих людей.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: