Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Радник Міністра внутрішніх справ України

Геращенко запевнив, що за вбивство п'яти правоохоронців в Княжичах винним буде винесено судовий вирок

20 березня 2017 року народний депутат України Антон Геращенко запевнив, що за вбивство п'яти правоохоронців в Княжичах винним буде винесено судовий вирок (відео:35:15).
Не виконано
Сказано 20 березня 2017 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/anton.gerashchenko.7/posts/1217171261703052
  • https://www.slovoidilo.ua/2017/03/21/novyna/pravo/perestrilka-knyazhychax-herashhenko-obicyaye-vyroky
  • https://www.5.ua/ru/obshchestvo/strelba-v-kniazhychakh-podhotovytelnoe-zasedanye-pereneseno-prychyna-195178.html
  • https://www.youtube.com/watch?v=pu8N6sTGgWM
  • https://tsn.ua/video/video-novini/pecherskiy-sud-obiratime-zapobizhniy-zahid-sche-dvom-figurantam-sutichki-v-knyazhichah.html
  • http://www.pravda.com.ua/news/2017/09/7/7154318/
  • https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=GECsjzr5PbQ
  • https://www.slovoidilo.ua/2017/11/28/novyna/suspilstvo/kopa-yakyj-brav-uchast-bijni-knyazhychax-ponovyly-posadi
  • http://www.pravda.com.ua/news/2017/12/6/7164535/
  • https://ru.slovoidilo.ua/2018/01/16/novost/obshhestvo/strelba-knyazhichax-sud-opravdalsya-vosstanovlenie-figuranta-dolzhnosti
  • https://www.pravda.com.ua/news/2018/01/30/7169995/
  • https://www.segodnya.ua/politics/krovavaya-perestrelka-v-knyazhichah-gpu-zavershila-sledstvie-1139273.html
  • https://www.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=248990
  • https://www.obozrevatel.com/ukr/kiyany/crime/smertelna-strilyanina-v-knyazhichah-kerivnik-provalnoi-spetsoperatsii-otrimav-novu-posadu.htm?fbclid=IwAR0oa9URJucllJeKvBhm3X6YdPtR0GHOD5tSQ16i5Cr-4pKVViYlo7Z7Td0
  • https://www.youtube.com/watch?v=SrisZq-7exk
  • http://www.unn.com.ua/uk/news/1671355-usi-politseyski-vinni-u-tragediyi-v-knyazhichakh-ponesli-distsiplinarnu-vidpovidalnist-mvs
  • http://www.pravda.com.ua/news/2017/09/7/7154318/

Результат

У травні Антон Геращенко повідомив, що з Києва буде направлена спеціальна група для розслідування вбивства в Княжичах, яке може бути проведене на протязі місяця (відео:0:36). У свою чергу речник МВС Артем Шевченко заявив, що усі винні у трагедії поліцейські притягнуті до дисциплінарної відповідальності, кримінальною має займатися прокуратура. Вересень же розпочався із засідання Печерського районного суду обранням запобіжного заходу двом фігурантам кримінальної справи. Зазначимо, що рішення прийнято не було у зв'язку з поганим самопочуттям судді. Невдовзі суд таки обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та електронного браслету для двох підозрюваних – Андрію Курті та Роману Мариновському. Крім того, під домашній арешт потрапив Леонід Курят, який на той час був керівником управління карного розшуку та віддавав накази під час спецоперації. Ще вісьмом фігурантам справи підозри мають вручити найближчим часом.

На початку жовтня Апеляційний суд Києва переніс розгляд справи щодо Куряти на 19 жовтня. Секретарка суду пояснила це тим, що досі не отримано матеріалів його справи.

9 жовтня в приміщенні Броварського суду відбулось засідання по вказаній справі. Загалом, прокуратура вважає винними вісьмох осіб – шестеро були виконавцями злочину, двоє організаторами: бійці батальйонів Миротворець та Київ-1 Юрій Бурляй та Микола Клочков, а також колишній АТОшник Олексій Токарєв, Віталій Омельченко, водій-експедитор Володимир Іваник та кур'єр Андрій Єгоров. Організаторами нападів на валютників і будинок у Княжичах слідство вважає колишнього працівника УБОЗу Ігоря Касяна та приватного підприємця Костянтина Березовського (відео). Перше засідання довелося відкласти до 30 листопада через неявку кількох захисників.

Наприкінці листопада Окружний адміністративний суд Києва поновив на посаді командира взводу поліції охорони Романа Совгіра, який був звільнений за причетність до перестрілки в Княжичах. Пізніше, двом екс-керівникам підрозділів київської поліції оголосили підозру через сприяння незаконному застосуванню вогнепальної зброї. Їхні імена й посади ГПУ не називає.

Пізніше, на посаді було поновлено і Леоніда Куряту у зв'язку з відсутність доказів правомірності його звільнення, а потім і знято з нього домашній арешт. При цьому суд зобов'язав його носити електронний браслет і здати закордонний паспорт.

Зазначимо, наприкінці року Антон Геращенко анонсував подачу до суду нових справ по окремим керівникам поліції.

У травні ГПУ завершила розслідування справи про перестрілку між поліцейськими в Княжичах. За словами прес-секретаря Генпрокуратури, у справі п'ятеро підозрюваних: начальник управління карного розшуку поліції Києва; заступник начальника відділу кримінальної поліції Шевченківського управління столичної поліції; старший інспектор відділу управління Корпусу оперативно-раптового дії поліції Києва; начальник управління оперативної служби поліції столиці; начальник відділу управління оперативної служби поліції Києва. Генпрокуратурою до суду спрямовано обвинувальний акт стосовно службових осіб Нацполіції, які незаконно 04.12.2016 застосували вогнепальну зброю у с. Княжичі, внаслідок чого загинули співробітники поліції.

5 липня 2019 року один із керівників спецоперації поліції в Княжичах Київської області, яка закінчилася смертю п'яти правоохоронців, став новим заступником начальника поліції Києва. Інформація про призначення полковника поліції Германа Приступи опублікована на офіційному сайті Національної поліції Києва, так само він особисто підтвердив це журналістам. Герман Приступа був одним із керівників операції у селі Княжичі в ніч на 4 грудня 2016 року. Після загибелі п'яти правоохоронців керівництво поліції влаштувало службову перевірку щодо виявлення винних осіб. На деяких, зокрема і Приступу, наклали санкції, однак діяли вони лише рік. Зокрема, йому оголосили неповну службову відповідність. У справі про смертельну перестрілку поліції в Княжичах, колишнього начальника карного розшуку Головного управління Національної поліції в Києві Леоніда Куряти, зняли всі зобов'язання.

Станом на 22 липня 2019 року судове засідання у справі, було перенесено на 7 серпня. З огляду на те, що судові вироки так і не будуть винесені, а обвинувачені не тільки звільнені, а ще й отримують нові посади, присвоюємо обіцянці статус "не виконано". Додамо, що виконання обіцянки прямо не залежить від повноважень народного депутата, однак народний депутат не полінився її дати.