Стало відомо, про головні ризики держбюджету-2018

Читать на русском
Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман вважає, що найбільші ризики держбюджету-2018 полягають у зашвидкому зростанні видатків.

Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман вважає, що найбільші ризики держбюджету-2018 полягають у зашвидкому зростанні видатків.

Про це Люнгман сказав у коментарі, пише «Слово і Діло».

Бюджет-2018: яких економічних змін чекати наступного рокуЦього року Україна отримала держбюджет заздалегідь. У НБУ прогнозують зростання економіки, а в уряді хочуть збільшити зарплати. Економічні показники оцінили експерти.

Він нагадав, що наразі МВФ має з Україною активну чотирирічну програму, термін якої спливає в березні 2019 року.

«Програма робить особливий наголос на питаннях податково-бюджетного та фінансового секторів, а також на структурних реформах, що покликані поліпшити бізнес-середовище та подолати корупцію, пожвавити енергетичну та земельну реформи й наростити економічну ефективність шляхом реформування та приватизації держпідприємств», – заявив Люнгман.

За його словами, важливо, щоб податково-бюджетна політика керувалася досягненням трьох цілей:

  1. скорочення боргу шляхом утримання фіскальних дефіцитів на низькому рівні;

  2. контроль поточних видатків, як-от фонду зарплати, пенсій та трансфертів підприємствам та домогосподарствам, з тим, щоби достатньо ресурсів скеровувалося на інвестиції в інфраструктуру та інші пріоритетні галузі;

  3. впровадження реформ для поліпшення податкової системи та якості державних послуг.

«Ризики, які ми бачимо, полягають у зашвидкому зростанні поточних видатків – темп збільшення яких суттєво перевищує номінальне зростання економіки, і в істотному уповільненні деяких реформ. У сукупності це шкодитиме конкурентоспроможності України, а врешті-решт загрожуватиме її борговій стійкості», – заявив Люнгман.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила проект держбюджету на 2018 рік 7 грудня.

Згідно із законопроектом, доходи держбюджету на 2018 рік передбачені в розмірі 913 млрд 613 млн 702,5 тис. грн.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлений у розмірі із 1 січня 2018 року – 1700 грн, з 1 липня – 1777 грн, з 1 грудня – 1853 грн.

Мінімальна зарплата з 1 січня – 3723 грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: