Бюджет-2018: ризики девальвації та курс на 30

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Є надія на те, що гривня не буде різко девальвувати, але те, що в нас бюджет підготовлений та ухвалений із курсом близько 30 гривень за долар, прямо суперечить інтересам країни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи коливання курсу валют.

«До бюджету заклали курс близько 30 гривень за долар. Такий показник курсу є відвертим нівелюванням тих невеликих соціальних збільшень, які уряд надав в умовах бідності громадян нашої країни. Перш за все йдеться про бюджетників, пенсіонерів, бідну категорію населення, яка складає вже близько 50%», – зазначив Невмержицький.

За його словами, жодних економічних причин і підстав для девальвації не було.

Сам варіант бюджету, якщо говорити виключно про курс, показує, що однією рукою даємо, а іншою – забираємо.

«У результаті суспільство залишається дуже бідним, а з бідними людьми владі, звичайно, простіше домовлятися й купувати їх за гречку», – підкреслив економіст.

«Є надія, що курс підходитиме до величини, яка прописана в бюджеті, хоча б не стрибкоподібно. До кінця року до 30 гривень курс не дійде, оскільки населення, як правило, витрачає більше грошей, що впливає на стабільність курсу. Хоча можливі різні варіанти», – додав він.

На жаль, в Україні з економічної точки зору не можна прогнозувати курс, виходячи з ситуації, що курс формується вручну, пояснив експерт.

«Нібито ринковими механізмами, але ці механізми керовані. Останній стрибок був створений штучно. Є достатньо золотовалютних резервів, щоб зберегти курс стабільним», – резюмував Євген Невмержицький.

Огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: